Τετάρτη 11 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΛΕΤΗ ΟΡΣΑ
Πλήρης εμπορευματοποίηση του δημόσιου κτήματος Τατοΐου

Eurokinissi

Την πλήρη εμπορευματοποίηση των 23.550 στρεμμάτων από τα συνολικά 42.000 στρέμματα του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου (τα υπόλοιπα περιλαμβάνονται στην Α' ζώνη απολύτου προστασίας της Πάρνηθας) προβλέπει μελέτη που εκπονήθηκε κατόπιν διαγωνισμού από τον Οργανισμό Αθήνας (ΟΡΣΑ).

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ολοκλήρωση των τριών φάσεων υλοποίησης του έργου για την «αξιοποίηση» του κτήματος, υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου 10 χρόνια και, μεταξύ των άλλων προβλέπει: Τα Ανάκτορα Τατοΐου 126 χρόνια από την ανέγερσή τους μετατρέπονται σε μουσείο, ενώ οι νεοκλασικού ρυθμού στρατώνες σε μικρό ξενοδοχείο πέντε αστέρων, το παλιό ξενοδοχείο σε ένα εστιατόριο πολυτελείας και το βουστάσιο σε συνεδριακό κέντρο, χώρο εκθέσεων και σεμιναρίων, που θα εκμεταλλεύονται ιδιώτες με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Σε ιδιώτες προτείνεται να δοθούν και πολλές άλλες χρήσεις, όπως η εκμετάλλευση των αγροτικών εκτάσεων που διατίθενται για καλλιέργεια και φτάνουν συνολικά τα 1.170 στρέμματα, αλλά και η εκμετάλλευση όλων των υπόλοιπων κτισμάτων, όπως και των άλλων χρήσεων (του πάρκινγκ, των διάφορων αναψυκτηρίων, των σπορ κ.λπ.).

Εχει γίνει μάλιστα και λεπτομερής παράθεση των εσόδων (ενοίκια) που θα έχει ο φορέας διαχείρισης από την εμπορευματοποίηση των διάφορων δραστηριοτήτων. Ειδικότερα: Η ενοικίαση των προβλεπόμενων χώρων στάθμευσης αναμένεται να αποφέρει 90.000 ευρώ για το πρώτο έτος. Το ενοίκιο που θα καταβάλλουν στον Φορέα 20 ιδιοκτήτες ιππήλατων αμαξιδίων και η εταιρεία ενοικίασης ποδηλάτων είναι 60.000 ευρώ και 24.000 ευρώ αντίστοιχα για το πρώτο έτος. Οι ιδιοκτήτες αλόγων - πόνι θα καταβάλλουν μίσθιο περίπου 12.000 ευρώ τον χρόνο. Το αντίστοιχο τίμημα για τους ιδιώτες που θα ενοικιάσουν τα τέσσερα αναψυκτήρια θα φτάνει τα 72.000 ευρώ τον χρόνο. Η ενοικίαση των χώρων δασικού παιχνιδιού αναμένεται να αποφέρει 36.000 ευρώ το χρόνο. Τα έσοδα από τις δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης υπολογίζεται ότι θα φτάνουν τα 12.000 ευρώ το χρόνο. Η ενοικίαση των χώρων εστίασης (δύο καφέ, δύο εστιατορίων και ενός ζυθοπωλείου) θα αποφέρει περίπου 101.000 ευρώ το χρόνο. Τα μισθώματα για τα υπόλοιπα καταστήματα (παντοπωλείο, οπωροπωλείο κτλ.) με μια συντηρητική πρόβλεψη μπορεί να αποφέρουν 35.000 ευρώ τον χρόνο. Από τη γεωργία, και κτηνοτροφία τα έσοδα για τον Φορέα υπολογίζονται σε 106.500 ευρώ, ενώ από την Εκθεση Εργαλείων και Μηχανημάτων, το Μουσείο Γαλακτοκομικών Προϊόντων και το Εκθετήριο Αμαξών θα είναι 108.000 ευρώ κατά το πρώτο έτος λειτουργίας.

Για τα έργα αποκατάστασης κήπων ανακτόρου, ανασκαφικές εργασίες, αποκατάστασης μουσείου κτλ. η συνολική δαπάνη εκτιμάται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ, ενώ το εκτιμώμενο συνολικό κόστος εφαρμογής των μέτρων εποπτείας και φύλαξης του κτήματος υπολογίζεται περίπου σε 1.900.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ