Τετάρτη 4 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Στρώνει το έδαφος» για περικοπές και λιτότητα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στην καθιερωμένη ομιλία του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού ενώπιον του κοινοβουλίου κατά την οποία είθισται να τίθεται το πολιτικό πλαίσιο των, κατά κύριο λόγο, οικονομικών πολιτικών που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση προχώρησε, χτες, ο Ζαν Μαρκ Ερό, αρχίζοντας να καλλιεργεί το έδαφος για μειωμένες προσδοκίες από τις «αλλαγές» που προεκλογικώς πολλοί - μεταξύ αυτών σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις και στην Ελλάδα - έσπευσαν να «επενδύσουν» στην εκλογή Ολάντ. Ο Ερό έκανε λόγο για την ύπαρξη ενός «συντριπτικού χρέους» που τείνει να φτάσει το 90% του ΑΕΠ και άφησε πολλές αιχμές για την οικονομική πολιτική των προκατόχων της κυβέρνησης Σαρκοζί, υποστηρίζοντας ότι «μεταξύ των ετών 2007 και 2011 το γαλλικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε 600 δισ. ευρώ, ώστε σήμερα να έχει διαμορφωθεί στα 1.800 δισ. ευρώ», κατά τη γνωστή τακτική της «παραλαβής καμένης γης».

Κάλεσε «όλους τους κοινωνικούς εταίρους» να αντιδράσουν με υπευθυνότητα - αποκρύπτοντας φυσικά την ταξική διάρθρωση των βαρών που ήδη σηκώνει στην πλάτη του ο γαλλικός λαός, αφού ήδη έχουν ληφθεί πολλά σκληρά μέτρα - και υποστήριξε ότι είναι «δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο να εξέλθει η Γαλλία από την κρίση». Ισχυρίστηκε ότι θα αυξήσει τη φορολογία στο 75% σε όσους έχουν από ένα εκατομμύριο και πάνω και 45% στους κάτω από αυτή την κατηγορία, δηλαδή και στα λαϊκά στρώματα.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός μίλησε και για «έλεγχο δαπανών» χωρίς, επίσης, να αναφερθεί σε λεπτομέρειες αν και ευρέως συζητιέται ότι θα ακολουθηθεί ο δρόμος της μη αντικατάστασης δημοσίων υπαλλήλων που βγαίνουν στη σύνταξη παρά μόνο στην αναλογία ένας προς πέντε με εξαίρεση την εκπαίδευση και την αστυνομία. Στόχος, όπως είπε, είναι το 2017 ο προϋπολογισμός να είναι ισοσκελισμένος, κάτι που σημαίνει να εξοικονομηθούν περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιες δαπάνες και του χρόνου οπωσδήποτε άλλα 33 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως ανέφερε η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ