Σάββατο 30 Ιούνη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΜΕΡΚΟΣΟΥΡ - ΟΥΝΑΣΟΥΡ
Προσπάθεια εξισορρόπησης συμφερόντων

Απόφαση για προσωρινή αποβολή της Παραγουάης από την Ενωση της Αγοράς του Νότου μετά το πραξικόπημα κατά του Φ. Λούγκο

Από προχτεσινή διαδήλωση ενάντια στο πραξικόπημα στην πρωτεύουσα της Παραγουάης Ασουνσιόν
Από προχτεσινή διαδήλωση ενάντια στο πραξικόπημα στην πρωτεύουσα της Παραγουάης Ασουνσιόν
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ - ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

Σε αναστολή της ιδιότητας της Παραγουάης ως μέλους της Ενωσης της Αγοράς του Νότου (Mercosur) τουλάχιστον έως την «αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης ή τις εκλογές του 2013» κατέληξαν οι υπόλοιπες χώρες μέλη της Mercosur, δηλαδή η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη. Την ίδια στιγμή ο διωκόμενος πρόεδρος Φερνάντο Λούγκο συνεχίζει να λειτουργεί ως πρόεδρος ενώ διευρύνονται οι εστίες λαϊκής αντίστασης κατά των πραξικοπηματιών (κόμματα της αντιπολίτευσης), που έστησαν την υπόθεση με τα αιματηρά επεισόδια ακτημόνων αγροτών με την αστυνομία με 17 νεκρούς, αποδίδοντας ευθύνες στον πρόεδρο.

Ουσιαστικά η Σύνοδος της Mercosur επικύρωσε τις αποφάσεις που ελήφθησαν αμέσως μετά την εκδήλωση του «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος» που ανέτρεψε τον πρόεδρο Φερνάντο Λούγκο. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η πρόταση της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ για την επιβολή και οικονομικών κυρώσεων συνάντησε την αντίδραση εκ μέρους της Βραζιλίας και της Ουρουγουάης, οι οποίες προέβαλαν ανθρωπιστικούς λόγους. «Οι κυρώσεις θα πλήξουν το λαό της Παραγουάης» τόνισε ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα αποκρύβοντας την οικονομική διάσταση και κυρίως τα συμφέροντα πίσω από την «αντίρρηση». Συμφέροντα των εγχώριων ολιγαρχιών που είναι συνδεδεμένα σε μεγάλο βαθμό.

Μπορεί η μόνιμη αποβολή της Παραγουάης και ένα εμπάργκο να έχει σφοδρές συνέπειες για την ίδια τη χώρα, εντούτοις θα είχε συνέπειες και για τις γειτονικές χώρες, ειδικά καθώς η «Ενωση», το Mercosur, θα δεχόταν πλήγμα αφού θα έχανε ένα μέλος του τη στιγμή που συνεχώς προωθείται η αναβάθμισή του. Στη χτεσινή Σύνοδο, που έκρινε και τη στάση έναντι της Παραγουάης, επισημοποιήθηκε και η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Κίνα, μία συμφωνία που περιλαμβάνει και την Παραγουάη φυσικά.

Η διαπλοκή των οικονομιών είναι τέτοια που το «τίμημα θα είναι βαρύ» για όλες τις πλευρές, κάτι που σημείωσε και ο «νέος πρόεδρος» Φεντερίκο Φράνκο. «Μεγάλο μέρος του Μπουένος Αϊρες και του Σαν Πάολο ηλεκτροδοτούνται από εμάς» δήλωσε λίγο πριν την έναρξη της Mercosur αναφερόμενος στο φράγμα του Ιταϊπού, μία κοινοπραξία της Παραγουάης και της Βραζιλίας, στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα στις προέδρους των δύο χωρών, Κριστίνα Φερνάντες και Ντίλμα Ρουσέφ - «Η Παραγουάη και η Mercosur τελικά είναι καταδικασμένες να συνεννοηθούν» σημειώνει η ισπανική εφημερίδα «El Pais».

Ενδεχομένως περαιτέρω ενέργειες αναμένονται να ανακοινωθούν με το τελικό κείμενο της Κοινής Συνόδου της Mercosur με την Ενωση των Χωρών της Νοτίου Αμερικής (Unasur), που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής, πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας σήμερα. Οσον αφορά στην Unasur, οι γραμμές ίσως είναι πιο ευδιάκριτες σε επίπεδο ηγετών εντούτοις πολύ πιο πολύπλοκα σε θεσμικό επίπεδο. Η Unasur είναι το τελευταίο «απόκτημα» καπιταλιστικής ολοκλήρωσης της Λατινικής Αμερικής, δηλαδή περισσότερο εύθραυστο και ειδικά υπό το πρίσμα ότι η Παραγουάη ασκεί την προεδρία το τρέχον εξάμηνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ