Τετάρτη 20 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Ετοιμοι να επικυρώσουν τη συμφωνία για συγκυβέρνηση

Ολοκληρώνονται τα παζάρια και για τη στελέχωσή της. Νέες συναντήσεις σήμερα του Αντ. Σαμαρά με Ε. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη

Οι τρεις εταίροι της νέας συγκυβέρνησης, σε παλιότερη σύσκεψη με τον Κ. Παπούλια

Eurokinissi

Οι τρεις εταίροι της νέας συγκυβέρνησης, σε παλιότερη σύσκεψη με τον Κ. Παπούλια
Ετοιμοι να επικυρώσουν τη μεταξύ τους συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας εμφανίζονται ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, συμπίπτοντας πλήρως στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης το αμέσως επόμενο διάστημα, μέσα από τη στρατηγική της «ανάπτυξης» με άγρια λιτότητα.

Τα παζάρια για τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα, καθώς ασκούνται έντονες πιέσεις από την εγχώρια πλουτοκρατία και τους ξένους συμμάχους και δανειστές να «πιάσει δουλειά» το ταχύτερο δυνατόν. Μ' αυτόν τον σκοπό ο Αντ. Σαμαράς θα συναντήσει σήμερα στις 12 μ. τον Ε. Βενιζέλο στη Βουλή και στη 1 μ.μ. τον Φ. Κουβέλη. Είχε προηγηθεί χτες το πρωί συνάντηση ανάμεσα στον Ε. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη, όπου, όπως όλα δείχνουν, έκλεισε και η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στη συγκυβέρνηση.

Οι διαβουλεύσεις και τα παζάρια μεταξύ των τριών κομμάτων αφορούν στον τρόπο συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα, αν δηλαδή θα εκπροσωπηθούν με τεχνοκράτες και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη ή με πολιτικά - κομματικά στελέχη, ενώ υπάρχει σύμπλευση στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Η ΝΔ επιθυμεί η στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να εκφραστεί μέσα από τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, αλλά συναντά τη διαφωνία των άλλων δύο κυβερνητικών συνεταίρων.

Το πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας, που συζητούσαν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων στη συνάντηση που είχαν μέχρι αργά χτες βράδυ στη Βουλή, είναι περισσότερο για να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού και να δημιουργήσει φρούδες προσδοκίες. Οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ των τριών αντιπροσωπειών αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, σε νέα συνάντηση, στη 1 το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη ομάδα θα μονιμοποιήσει τις επαφές της και μετά το σχηματισμό της συγκυβέρνησης και θα αποτελέσει ένα είδος «συντονιστικού οργάνου», μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Το βέβαιο είναι ότι η νέα συμμαχική κυβέρνηση της πλουτοκρατίας θα επιταχύνει, με όχημα μάλιστα την «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου, την υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων που τσακίζουν τους μισθούς και τις συντάξεις και βουλιάζουν το λαό πιο βαθιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Οπως είπαν τα στελέχη των κομμάτων που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις, το κείμενο που θα συμφωνηθεί θα τεθεί αμέσως υπόψη των Αντ. Σαμαρά, Ε. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, ώστε να δώσουν την τελική τους έγκριση. Στις προθέσεις των τριών κομμάτων, κατά τα ίδια στελέχη, είναι όλες οι εκκρεμότητες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα το μεσημέρι, οπότε λήγει το τριήμερο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η ηγεσία της ΝΔ στο να διασφαλιστεί η στήριξη και η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στο νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς θεωρούν ότι μια «αριστερή» κάλυψη στη νέα αντιλαϊκή έφοδο θα είναι χρήσιμη στην καλλιέργεια αυταπατών και στην παράταση της ανοχής στο κυβερνητικό σχήμα. «Η διερευνητική διαδικασία έχει στόχο τη στήριξη της κυβέρνησης από τα τρία κόμματα», τόνισε με νόημα (στον «Real fm») ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης.

Νέα αντιλαϊκή έφοδος

Με δεδομένη τη σύμπλευση για τη νέα αντιλαϊκή έφοδο, βασικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνητικών συνεταίρων είναι τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργικά πόστα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς, που θα είναι πρωθυπουργός, θα ορίσει τον βασικό κορμό της κυβέρνησης. Η ΝΔ θέλει τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Αμυνας, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας. Παράλληλα, η πρόθεση είναι να καταλήξουν σε μικρό κυβερνητικό σχήμα, που θα απαρτίζεται από 15 υπουργούς και 20 υφυπουργούς.

Το μεγάλο παραμύθι που θα πουλήσει κατά κόρον η κυβέρνηση για να περάσει τα άγρια μέτρα είναι ότι, τάχα, είναι δυνατόν να αποφευχθούν τα χειρότερα και να ανακουφιστούν τα πλέον εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα (άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, κ.ά.) μέσα από την «επαναδιαπραγμάτευση» των δυσμενών όρων του μνημονίου. Επιπλέον, η ηγεσία της ΝΔ είναι πανέτοιμη να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες σε σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, προβάλλοντας τον προκλητικό ισχυρισμό ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Ηδη ο Αντ. Σαμαράς έχει προαναγγείλει ότι θα προωθήσει ένα μεγάλο πακέτο «αποκρατικοποιήσεων», που θα υπερβαίνει και τα όσα προβλέπει η δανειακή σύμβαση και το οποίο θα περιλαμβάνει το σιδηρόδρομο, τις συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων. Η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί σίγουρο, με βάση και εγγυήσεις που έχει λάβει από τους δανειστές και εταίρους, ότι θα υπάρξει επιμήκυνση, τουλάχιστον έως το 2016, στο χρόνο προσαρμογής και ότι θα δεχθούν την αντικατάσταση μέτρων του μνημονίου με «ισοδύναμα» αντιλαϊκά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ