Πέμπτη 14 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ
Πληρώνουν αδρά οι γονείς...

Προγράμματα δήμων επί πληρωμή, από ιδιώτες, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν και πάλι οι γονείς, αυτή τη φορά προκειμένου να συμμετάσχουν τα παιδιά τους σε προγράμματα θερινής απασχόλησης παιδιών σχολικής ηλικίας που γίνονται σε διάφορους δήμους. Εργαζόμενοι γονείς στρέφονται στα συγκεκριμένα προγράμματα για την απασχόληση των παιδιών τους τις ώρες που οι ίδιοι βρίσκονται στη δουλειά. Ωστόσο, ακόμη περισσότεροι αποθαρρύνονται από το κόστος συμμετοχής. Πρόκειται για μία ακόμα επίδειξη περιφρόνησης των λαϊκών αναγκών, αλλά και μία ακόμα απόδειξη ότι - ολοένα και περισσότερο - οποιαδήποτε απασχόληση των παιδιών πέρα και έξω από τη σχολική αίθουσα περνά από την (μισοάδεια) τσέπη του γονιού και καταλήγει σε ιδιώτες, ΜΚΟ κ.ο.κ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ενιαίος «καλλικρατικός» Δήμος Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας ανακοίνωσε «θερινό πρόγραμμα ημερήσιας δημιουργικής απασχόλησης» για παιδιά Δημοτικού σε σχολεία της περιοχής για τέσσερις βδομάδες. Για να στείλει η οικογένεια το παιδί της πρέπει να καταβάλει στο Δήμο 150 ευρώ, πληρωτέα μάλιστα με την κατάθεση της αίτησης συμμετοχής για να «κατοχυρωθεί η εγγραφή του παιδιού».

«Εβδομαδιαίο καλοκαιρινό πρόγραμμα», για παιδιά Δημοτικού ανακοίνωσε και ο Δήμος Αθήνας σε συνεργασία με το «Ελληνικό Παιδικό Μουσείο»: Για κάθε μία από τις τέσσερις 5νθήμερες περιόδους οι γονείς καλούνται να πληρώσουν 160 ευρώ! Αλλιώς η οικονομική επιβάρυνση για μία μέρα συμμετοχής είναι 35 ευρώ το παιδί. Ενα ολόκληρο μεροκάματο...

Αντίστοιχα, ο Δήμος Μεταμόρφωσης διοργανώνει ανάλογο πρόγραμμα σε συνεργασία με το «Κέντρο Δημιουργίας Ζαχαρένια Ανέμη», όπου κάθε οικογένεια καλείται να πληρώσει 120 ευρώ για το ένα παιδί και 180 ευρώ για δύο και πάνω παιδιά.

Και εργασιακές σχέσεις - λάστιχο...

«Πρωτοπόρος» για μία ακόμα φορά στην υλοποίηση αντεργατικών ρυθμίσεων, ο Δήμος Ν. Ιωνίας (στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τμήματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) επέλεξε για την υλοποίηση του αντίστοιχου προγράμματος τη συνεργασία με την ΜΚΟ «Νόστος». «Ο Δήμος Ν. Ιωνίας, κατανοώντας τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της βάρβαρης οικονομικής πολιτικής σε κάθε οικογένεια, φρόντισε να εξασφαλίσει το προσωπικό (εκπαιδευτικό - βοηθητικό) μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα και έτσι το κόστος θα είναι συμβολικό και ανέρχεται στα 25 ευρώ ανά περίοδο (δύο εβδομάδες) για κάθε παιδί», ανακοινώνει. Η ΜΚΟ με την οποία συνεργάζεται αυτή την περίοδο υλοποιεί το πρόγραμμα «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας» με τη σύμπραξη του Δήμου. Πίσω από την ετικέτα «κοινωφελής εργασία» βρίσκεται νέο δουλεμπόριο, νέο χτύπημα των εργασιακών σχέσεων στο όνομα της αντιμετώπισης δήθεν της ανεργίας, ακόμα μεγαλύτερη μείωση του κράτους Πρόνοιας.

Στο μεταξύ, άλλοι δήμοι έχουν αναθέσει το πρόγραμμα στην εταιρεία «Δρω». Αποκαλυπτική των εργασιακών σχέσεων που επικρατούν σε αυτά τα προγράμματα είναι η εμπειρία που μεταφέρει μία νεαρή εργαζόμενη μέσω της συγκεκριμένης εταιρείας, σε πρόγραμμα θερινής απασχόλησης παιδιών σε ένα δήμο της Αττικής. Κάνει λόγο για υπερ-ταχύρρυθμη «εκπαίδευση» των εργαζομένων, για αμοιβή στα κατώτερα επίπεδα (25 ευρώ τη μέρα), χωρίς ένσημα, με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό να είναι το μόνο χαρτί που υπογράφουν για εργασία δύο εβδομάδων δοκιμαστικά και άλλες δύο αν το κρίνει ο εργοδότης, με παραινέσεις να μην απουσιάσουν ούτε μία μέρα.

Την αντίθεσή του στην παραχώρηση σχολείων από δήμους σε διάφορες εταιρείες για την πραγματοποίηση τέτοιων προγραμμάτων εκφράζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης». Οπως τονίζει, τα προγράμματα θερινής απασχόλησης οφείλουν να λειτουργούν στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής των δήμων, από τους ίδιους τους δήμους, ΔΩΡΕΑΝ και ότι αυτά τα προγράμματα όπως και κάθε άλλη δραστηριότητα του δήμου οφείλει να πραγματοποιείται με εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ