Σάββατο 2 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΚΑΡΚΙΝΟΒΑΤΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Εγκληματική η πολιτική που παραδίδει την Υγεία στις επιχειρήσεις

Οσοι δε ζητούν κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία έχουν ευθύνη για τις τραγικές ελλείψεις που αυξάνουν τα βάσανα των λαϊκών οικογενειών

Επικίνδυνη για την Υγεία του εργαζόμενου λαού γίνεται ολοένα και περισσότερο η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων τα οποία καρκινοβατούν στο πλαίσιο της πολιτικής που τα υποχρηματοδοτεί και τα μετατρέπει σε πελάτες ιδιωτικών εταιρειών, εγκαταλείποντας τις λαϊκές οικογένειες χωρίς τις υπηρεσίες Υγείας που χρειάζονται και ειδικά σήμερα, σε συνθήκες όξυνσης των προβλημάτων τους, αποδεικνύεται ότι πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν.

Στο ίδιο πλαίσιο άλλωστε, αποτελεί βασική προτεραιότητα και η μετατροπή των νοσοκομείων σε αυτόνομες μονάδες που θα λειτουργούν ανάλογα με τα έσοδα που θα έχουν. Οι ελλείψεις φαρμάκων και υγειονομικών υλικών, οι συνέπειες των «συγχωνεύσεων», οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, το κούρεμα των αποθεματικών των νοσοκομείων έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην ασφαλή λειτουργία τους.

Τεράστια προβλήματα στο ΑΧΕΠΑ

Το ΑΧΕΠΑ προστίθεται στη λίστα των νοσοκομείων που προχωρούν σε αναστολή λειτουργίας κλινικών, ιατρείων, ματαίωση προγραμματισμένων χειρουργείων και εξετάσεων, μετά τα αντίστοιχα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στα νοσοκομεία Πτολεμαΐδας, Αγρινίου και Αλεξανδρούπολης.

Γιατροί και εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ εδώ και 1,5 χρόνο λειτουργεί με ζωτικές ελλείψεις υλικών στις κλινικές. Λειτουργεί ανάλογα με τα υλικά που διαθέτει, όταν τα διαθέτει.

Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου έχει μειωθεί περίπου κατά 60%. Το 2009 ο προϋπολογισμός του ήταν 110 εκατ. ευρώ και το 2012 μειώθηκε στα 40 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή το ταμείο του νοσοκομείου δεν έχει χρήματα και περιμένει την έκτακτη επιχορήγηση ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, όταν μόνο για τη λειτουργία του φαρμακείου απαιτούνται 15 εκατ. ευρώ. Τα χρέη του νοσοκομείου υπολογίζονται σε 20 εκατ. ευρώ.

Τις προηγούμενες μέρες, η διοίκηση του νοσοκομείου επί της ουσίας ανέστειλε τη λειτουργία του εξωτερικού Καρδιολογικού Ιατρείου και του αιμοδυναμικού εργαστηρίου της Καρδιολογικής Κλινικής, καθώς υπάρχει έλλειψη σε υλικά πρώτης ανάγκης για στεφανιογραφίες, αγγειογραφίες κλπ. Ανέβαλε όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού για βηματοδότες, μπαλονάκια κλπ. και εξυπηρετεί μόνο τα επείγοντα περιστατικά, όπου κρίνεται ότι απειλείται η ζωή των ασθενών.

Πρόβλημα υπάρχει και στη λειτουργία της Αιματολογικής Κλινικής, λόγω έλλειψης ασκών για συλλογή αίματος, σετ συλλογής αιμοπεταλίων που είναι απαραίτητα για τη ζωή ασθενών.

Το μικροβιολογικό εργαστήριο ζητά από τις κλινικές να μη στέλνουν δείγματα για εργαστηριακές εξετάσεις καθώς δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για να τις πραγματοποιήσουν. Για μεγάλο διάστημα δεν γίνονταν καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δοθούν στοχευμένες αγωγές στους ασθενείς. Τώρα γίνονται μόνο σε εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά.

Ταυτόχρονα υπάρχει έλλειψη σε ουροσυλλέκτες, γάντια, σύριγγες (χτες είχαν απομείνει 2). Και όταν έρχονται τα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά είναι ευτελή (λευκοπλάστ που δεν κολλάνε, σύριγγες προβληματικές κλπ.), καθώς η προμήθειά τους γίνεται με μοναδικό κριτήριο το χαμηλότερο κόστος.

Στο μεταξύ, χτες, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών ανακοίνωσε ότι από τις 5 Ιούνη σταματά τις παραδόσεις υλικών στα νοσοκομεία που έχουν υπέρογκα χρέη προς τα μέλη του. Πρόκειται για εταιρείες που προμηθεύουν αναλώσιμο, επιδεσμικό και υγειονομικό υλικό, όπως σύριγγες μιας χρήσης, γάζες κτλ. Η διακοπή θα ξεκινήσει από τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», Ρόδου, Κρατικό Αθήνας, «Σωτηρία», Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης και «Αττικόν». Πρόκειται για εταιρείες που προμηθεύουν αναλώσιμο, επιδεσμικό και υγειονομικό υλικό, όπως σύριγγες μιας χρήσης, γάζες κλπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μειώθηκε κάτω από το μισό η χρηματοδότησή του(2014-06-29 00:00:00.0)
«Στέγνωσε» από αντιρετροϊκά φάρμακα(2013-12-07 00:00:00.0)
Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και αναλώσιμα(2013-05-24 00:00:00.0)
Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται πιο δραματική(2012-06-21 00:00:00.0)
Σε οριακή λειτουργία τα νοσοκομεία(2012-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ