Πέμπτη 24 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΡΚΕΛ - ΟΛΑΝΤ
Απαράβατες οι ελληνικές δεσμεύσεις στην ΕΕ

Με αξιωματούχους της ευρωλυκοσυμμαχίας συναντήθηκε χτες ο Π. Πικραμμένος

Ο Π. Πικραμμένος με Μέρκελ και Ολαντ στη Σύνοδο
Ο Π. Πικραμμένος με Μέρκελ και Ολαντ στη Σύνοδο
Την απαρέγκλιτη τήρηση των όρων της δανειακής σύμβασης και την άμεση επιβολή των μέτρων του μνημονίου από τα ελληνικά κόμματα του ευρωμονόδρομου, που θα συγκροτήσουν την επόμενη κυβέρνηση, έθεσε σαν προϋπόθεση ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την ΕΕ, με δηλώσεις του μετά τη χτεσινή συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον Ελληνα υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Π. Πικραμμένο.

Τις ίδιες αντιλαϊκές παραμέτρους έθεσαν στον Ελληνα πρωθυπουργό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Αν. Μέρκελ όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ που συναντήθηκαν μαζί τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και οι δυο ηγέτες των ισχυρότερων οικονομικά καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ πρόταξαν την «ανάγκη» για «αυστηρή εφαρμογή των μέτρων» της δανειακής σύμβασης και της «τήρησης των συμφωνηθέντων» από την επόμενη κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο Μ. Μπαρόζο, προκαλώντας τα εκατομμύρια των Ελλήνων εργαζομένων που βυθίζονται στη φτώχεια και την ανέχεια, χαρακτήρισε τη συνέχιση της βάρβαρης πολιτικής σαν το «λιγότερο επώδυνο και ταχύτερο δρόμο για την επιστροφή στην ανάπτυξη», ισχυριζόμενος: «Ο λιγότερο δύσκολος δρόμος είναι η πλήρης εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος επί του οποίου συμφώνησε η Ελλάδα με τους διεθνείς εταίρους της».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι «έντονη η επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη» και ισχυρίστηκε, αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα που βιώνει ο λαός: «Η Ευρωζώνη έχει δείξει άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και το λαό της και έχει δεσμευτεί να διατηρήσει την οικονομική υποστήριξη για την Ελλάδα για όσο διάστημα είναι αναγκαίο, θεωρώντας ότι και η Ελλάδα θα εμμείνει στη δέσμευσή της να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου να επιστρέψει στην ανάπτυξη».

Στόχος των αξιωματούχων της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ είναι να εκβιάσουν τα λαϊκά στρώματα μπροστά στις κάλπες του Ιούνη ώστε να διαμορφωθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί μεταξύ των κομμάτων του ευρωμονόδρομου για την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, ανεξάρτητα από το «μείγμα» που τελικά θα επιλεγεί.

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος διαβεβαίωσε τους Μπαρόζο, Μέρκελ και Ολάντ ότι «η Ελλάδα οδεύει στις εκλογές σε ήρεμο κλίμα». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των συναντήσεων ανέφερε ότι η Ελλάδα συμφωνεί στην ανάγκη να εκδοθούν ομόλογα έργων, καθώς και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ο Π. Πικραμμένος ζήτησε επίσης να υπάρξει άμεση αποδέσμευση των κονδυλίων της ΕΕ για την ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων και των μεγάλων έργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ