Τρίτη 15 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέες κυρώσεις και συγκρούσεις

Αιματηρές συγκρούσεις και στην Τρίπολη του Λιβάνου

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέο πακέτο κυρώσεων, το πέμπτο κατά σειρά, επέβαλε στη Συρία η ΕΕ. Το περιεχόμενο των κυρώσεων δεν έγινε γνωστό, αν και, σύμφωνα με διαρροές, έρχονται απλώς να αυξήσουν τα ονόματα των Σύρων αξιωματούχων και των επιχειρήσεων, των οποίων «παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία και τους επιβάλλεται απαγόρευση εισόδου στην Ευρώπη. Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να προχωρήσουν και σε σειρά «μέτρων στήριξης του σχεδίου αποκλιμάκωσης του Κόφι Ανάν, ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου», το οποίο οι υπουργοί χαρακτήρισαν «μοναδική λύση που θα μπορούσε να επαναφέρει την ηρεμία στη Συρία». Ούτε τα μέτρα αυτά έγιναν γνωστά.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχουν φτάσει πλέον 189 παρατηρητές. Εντούτοις, αυτό δεν απέτρεψε το να διεξάγονται σοβαρότατες συγκρούσεις στην πόλη Ραστάν, κοντά στη Χομς, κατά τις οποίες, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση, σκοτώθηκαν 23 Σύροι στρατιώτες και 7 ένοπλοι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Η πληροφορία δεν επιβεβαιωνόταν, χτες, από τη συριακή ηγεσία.

Αξιοποιώντας τις εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Σαούντ αλ Φαϊζάλ, υποστήριξε ότι «πλέον διαβρώνεται σημαντικά η εμπιστοσύνη στην επιτυχία του σχεδίου Ανάν», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανότατα, εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, η Σαουδική Αραβία θα αμφισβητήσει τη συνέχισή του. Και αυτό σημαίνει ότι κατ' επέκταση θα το αμφισβητήσει και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, στο οποίο ηγεμονεύει. Ετσι κι αλλιώς, οι μοναρχίες του Κόλπου επανειλημμένως έχουν ανοιχτά ταχθεί υπέρ της αντιπολίτευσης και θεωρείται σχεδόν δεδομένη η παροχή μυστικής βοήθειας προς αυτήν.

Οι συγκρούσεις στη Συρία έχουν πλέον περάσει τα σύνορα, καθώς στη βόρεια πόλη του Λιβάνου, Τρίπολη, και χτες σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του καθεστώτος Ασαντ, κυρίως αλαουίτες από τη συνοικία Τζάμπαλ Μόχζεν, και υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, σουνίτες από τη συνοικία Μπαμπ ελ Τεμπάνεχ. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν.

Ευθύνη και σενάρια

Αρκετές οργανώσεις που δηλώνουν ισλαμιστικές διεκδικούν την ευθύνη για τις αιματηρές επιθέσεις που έχουν συγκλονίσει τις συριακές πόλεις. Την «Αλ Κάιντα» «βλέπει» πίσω από τις επιθέσεις η Μόσχα ή οργανώσεις που σχετίζονται με αυτή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ