Τρίτη 15 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
FINAL FOUR - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Τροπαιούχος με... θρυλική ανατροπή

Με μια ...θρυλική ανατροπή, αφού γύρισε τον αγώνα από το -19 και μάλιστα κόντρα στο απόλυτο φαβορί της διοργάνωσης ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Ολυμπιακός επικράτησε στο φετινό τελικό της Ευρωλίγκας με 62-61 και κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης. Ετσι σφράγισε με τον πλέον ιδανικό τρόπο την εκπληκτική παρουσία του φέτος στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά που υπήρχαν και μερικά εξ αυτών δεν τον ήθελαν ούτε καν να έχει παρουσία στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης. Για αυτό το λόγο άλλωστε, η ανανεωμένη και νεανική ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς, πλέον από την Κυριακή το βράδυ πέρα από τον 2ο ευρωπαϊκό τίτλο που έχει πλέον στη συλλογή της, μπορεί να υπερηφανεύεται και για το γεγονός ότι σημείωσε μια απο τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της διοργάνωσης. Εχοντας εξ αρχής τον τίτλο του αουτσάιντερ ο Ολυμπιακός κατάφερε να σημειώσει σπουδαίες επιτυχίες απέναντι σε ομάδες που ήταν φαβορί για συμμετοχή στο φάιναλ φορ ή και την κατάκτηση του τροπαίου, όπως η Σιένα (που την απέκλεισε στα προημιτελικά), η Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό και η ΤΣΣΚΑ στο τελικό.

Ο ίδιος ο πρωτεργάτης της επιτυχίας Ντούσαν Ιβκοβιτς, που μετά το '97 στη Ρώμη κατακτά το 2ο ευρωπαϊκο με τους ερυθρόλευκους, χαρακτήρισε το συγκρότημα του «ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης», εξηγώντας πως αυτό ήταν το κλειδί τις επιτυχίας. Στην αυτοσυγκέντρωση που είχε η ομάδα καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν αναφέρθηκε ο Γιώργος Πρίντεζης, ο οποίος ήταν αυτός που πέτυχε το νικητήριο καλάθι για τους Πειραιώτες περίπου 3'' πριν τη λήξη του παιχνιδιού. Για το πάθος και τη δίψα του ίδιου αλλά και των συμπαικτών του μίλησε ο Παπανικολάου, ενώ για τον τίτλο που η ομάδα του άξιζε αναμφισβήτητα έκανε λόγο ο Βασίλης Σπανούλης (πολυτιμότερος παίκτης του φάιναλ φορ).

Τα πάνω - κάτω

Ο τίτλος του πρωταθλητή Ευρώπης για φέτος από την Κυριακή το βράδυ βρίσκεται στα χέρια του Ολυμπιακού

Eurokinissi

Ο τίτλος του πρωταθλητή Ευρώπης για φέτος από την Κυριακή το βράδυ βρίσκεται στα χέρια του Ολυμπιακού
Μια μια ...επική ανατροπή στα τελευταία 12 λεπτά του παιχνιδιού ο Ολυμπιακός κατάφερε να αφήσει... άφωνη όλη την Ευρώπη. Οι «ερυθρόλευκοι» που μέχρι τότε είχαν παρασυρθεί απο τον τρόπο παιχνιδιού της ΤΣΣΚΑ, δεν είχαν λύσεις στην επίθεση και στην άμυνα βρέθηκαν στο 28' να χάνουν με 53-34. Ωστόσο, η επιλογή του Ιβκοβιτς για κοντό σχήμα σαν απάντηση στο ψηλό και βαρύ σχήμα της ΤΣΣΚΑ άλλαξε τα δεδομένα. Ο Ολυμπιακός απέκτησε ταχύτητα, περισσότερες λύσεις στην επίθεση (αισθητή βελτίωση στα σουτ από μέση απόσταση) και καλύτερη αμυντική λειτουργία. Αν και ο Σπανούλης ήταν στον πάγκο για ανάσες με μπροστάρηδες τους Παπανικολάου - Πρίντεζη έκαναν ένα 14-0 μειώνοντας 53-48 συνεχίζοντας να ροκανίζουν τη διαφορά μέχρι τέλους που το παιχνίδι έγινε ντέρμπι. Δυο αποτυχημένες βολές του Σισκάουσκας στα τελευταία 10'' και το εύστοχο σουτ του Πρίντεζη στην επόμενη επίθεση ήταν αυτά που διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα.

  • Για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Ευρωλίγκα ο Παναθηναϊκός έφυγε με την τέταρτη θέση καθώς οι πράσινοι σαφώς επηρεασμένοι από τα όσα έγιναν στον ημιτελικό της Παρασκευής ηττήθηκαν και από την Μπαρτσελόνα στο μικρό τελικό με 74-69.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ