Τετάρτη 9 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ΕΕ επιταχύνει την επέλαση στον πολιτισμό

Η ταχύτερη προώθηση της πολιτικής που επιβάλλουν οι ανάγκες του κεφαλαίου στον τομέα του πολιτισμού θα βρίσκεται στο επίκεντρο της συνόδου του Συμβουλίου Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού της ΕΕ, που θα γίνει στις Βρυξέλλες αύριο και μεθαύριο.

Σε δύο βασικά άξονες θα κινηθεί η σύνοδος: 1) Να δοθεί «ώθηση» στη «διαδικασία της ψηφιοποίησης πολιτιστικού υλικού», διότι «οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα για μια άνευ προηγουμένου πρόσβαση στον πολιτισμό». Σημειώνεται, όμως, ότι το «ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη έχει καθορίσει τις αναγκαίες δράσεις για τη μεγιστοποίηση της συμβολής των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας στην ευρύτερη στρατηγική της Ευρώπης 2020».

Δηλαδή, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα «Ευρώπη 2020» αποτελεί το μεσοπρόθεσμο «μπούσουλα» της ΕΕ για τη νέα επέλαση σε εργασιακά δικαιώματα και λαϊκές κατακτήσεις, η ψηφιοποίηση του πολιτισμού κάθε άλλο παρά αποσκοπεί σε... «πρόσβαση στον πολιτισμό», αλλά στη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής - με δημόσιο χρήμα - ώστε να κερδοσκοπεί πάνω της το κεφάλαιο. Αυτό κρύβεται πίσω και από την επισήμανση ότι «ένας από τους βασικούς τομείς που περιλαμβάνονται στην ατζέντα είναι η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και η περαιτέρω ανάπτυξη της Europeana (...) Μετά από λιγότερο από 4 χρόνια, επιτρέπει ήδη την πρόσβαση σε 20 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα αντικείμενα, και έχει γίνει όλο και πιο διαδραστικό».

2) Να προωθηθεί το καινούριο «φρούτο» της ΕΕ στον πολιτισμό, το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», που δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά η εφαρμογή της ασυδοσίας του κεφαλαίου και στη σύγχρονη δημιουργία, μέσω της επιβολής των «ελευθεριών» του στον τομέα της σύγχρονης τέχνης. Οπως το θέτει η ΕΕ, «οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα. Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει την ικανότητα αυτών των τομέων για την προώθηση της διακρατικής κυκλοφορίας έργων, τη διακρατική κινητικότητα των καλλιτεχνών και τη δημιουργία μεγαλύτερου κοινού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ