Σε εργαζόμενους στον υπό κατάληψη Οργανισμό μίλησε, χτες το πρωί, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Μετά τις εκλογές θα 'ρθει ένα νομοσχέδιο το οποίο το επεξεργάστηκε η κυβέρνηση και είναι απ' αυτά που εγκρίθηκαν στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο - ενέκριναν όλα τα νομοσχέδια - που το φέρνουν για την επόμενη κυβέρνηση έτοιμο - όπως λένε έχει γίνει η διαβούλευση, έτσι λένε για να ψηφιστούν. Και μάλιστα, είναι από τα πολύ επείγοντα που θα 'ρθει αμέσως μετά τις εκλογές. Δεν ξέρω γιατί δεν το έφεραν πριν. Καλό είναι που δεν το έφεραν, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι αποφασισμένοι να το φέρουν μετεκλογικά.
Εκεί πέρα, επειδή θέλουν και να μειώσουν τους υπαλλήλους και επειδή το Σύνταγμα τους εμποδίζει, καταρχήν καταργούν υπηρεσίες, ώστε να καταργηθούν οργανικές θέσεις. Σου λέει, αφού δεν υπάρχει αυτή η υπηρεσία, δε χρειάζονται και οι εργαζόμενοι. Και γενικά μειώνουν θέσεις. Ομως, στο νομοσχέδιο υπάρχει κι ένα οικονομικό υπόβαθρο, που είναι λιγότερα κονδύλια. Δε θα σας κουράσω να σας πω τι λέει εκεί, αλλά είναι απίστευτο πράγμα ότι κλείνουν υπηρεσίες, οι οποίες, με πολύ κράτος, με λίγο κράτος, με ελάχιστο κράτος, αυτές οι υπηρεσίες χρειάζονται. Δηλαδή, δεν έχει να κάνει με το μέγεθος του κράτους.
Βεβαίως, είναι κόλπο για να απολυθούν άνθρωποι και να μειωθούν οι μισθοί. Ομως, και οι υπηρεσίες, δεν μπορείς να τις διαγράψεις. Ας πούμε, υπηρεσίες που έχουν σχέση με τον ορυκτό πλούτο, με το περιβάλλον, η Κτηνιατρική Υπηρεσία, Εφορείες Αρχαιοτήτων - αναφερόμαστε σε Εφορεία που υπάρχει στην Ακρόπολη και αφορά τη συντήρηση και τη φύλαξη των μνημείων. Καταλαβαίνετε ότι εδώ δεν πρόκειται να δείτε έναν τίτλο που είναι περιττός και να σκεφτείς, "μήπως μωρέ αυτός έγινε ρουσφετολογικά για να βολέψουν κάποιους διευθυντές;".
Στην ουσία, ένα από τα έργα που κάνει ο ΟΚΑΝΑ - που δεν κάνει μόνο τη χορήγηση του χαπιού της μεθαδόνης, έτσι δεν είναι; - κι από την αρχή όταν ξεκίνησε, ξεκίνησε ότι θα κάνετε και πρόληψη, θα κάνετε και πλήρη θεραπεία και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις για κάποιους που δε σώζονται με τίποτα ή έχουν ασθένειες, εκεί μπορείτε να δίνετε και μεθαδόνη. Και την πάνε στα νοσοκομεία. Αυτό, πολλοί βουλευτές στη Βουλή το χειρίστηκαν, αλλά έτυχε να το χειριστώ κι εγώ. Και το θυμάμαι γιατί έζησα όλη τη φασαρία και τον τσακωμό που κάναμε με τον Λοβέρδο.
Στα νοσοκομεία, είναι στην ουσία ένα μαγαζί που δίνει τη μεθαδόνη, δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο. Οταν βάλαμε το θέμα για τους γιατρούς που χρειάζονται, γιατί οι άνθρωποι αυτοί έχουν και ασθένειες κ.τ.λ. μου λέει "να, με αυτό που είπες συμφωνείς μαζί μας να πάει στα νοσοκομεία", "μα δε σου είπα αυτό, σου είπα ότι το πας στα νοσοκομεία με το χειρότερο τρόπο". Εχουμε τις γυναίκες με τον ιό του ΕΪΤΖ, οι οποίες είναι και τοξικομανείς. Βεβαίως χρειάζονται και νοσοκομεία, δεν μπορεί ένα Κέντρο Πρόληψης, ή μια μονάδα απεξάρτησης να το αντιμετωπίσει. Και παράφραζε τα λόγια μου εκείνη τη μέρα, λέγοντας ότι θέλουμε να πάει στα νοσοκομεία. "Βρε χριστιανέ μου, δε σου είπα αυτό, σου λέω ούτε αυτές τις υπηρεσίες δεν προβλέπεις". Εσείς πρέπει να έχετε και γιατρούς κι όλες τις ειδικότητες.
Επομένως, μείωσαν τις θέσεις, πάνε να σας πετσοκόψουν, να κάνουν αποθήκες τα νοσοκομεία. Και μάλιστα νοσοκομεία που σήμερα, λόγω του "κουρέματος" και της μη χρηματοδότησης, δεν μπορούν να περιθάλψουν ανθρώπους με σκωληκοειδίτιδα και καρκίνο. Απλώς θα πηγαίνουν οι εξαρτημένοι και θα τους δίνουν το χάπι τους. Μπορεί να το πάνε και στα φαρμακεία, τι να σας πω τώρα... Οι άνθρωποι παίρνουν ένα χάπι, εσείς ξέρετε καλύτερα από μένα ότι αυτό δε φτάνει, δε θέλετε να εξελιχθείτε σε κάτι τέτοιο, να δίνετε ένα χάπι.
Αφήστε που τώρα, όταν αρχίσει ο έλεγχος που λένε, ποιοι θα το παίρνουν δωρεάν και ποιοι όχι, εσείς θα σηκώνετε με λιγότερο προσωπικό, λιγότερο μισθό και χωρίς σύμβαση τις πιο ακραίες περιπτώσεις, τους πιο εξαθλιωμένους, αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν. Τους άλλους θα τους στέλνουν στα ιδιωτικά ιατρεία. Κάποιοι που είναι καλύτερα οικονομικά θα πηγαίνουν εκεί. Και μιλάμε για οικογένειες που από κάπου θα κόψουν για να πάνε τον άνθρωπό τους και να πληρώνουν τον γιατρό. Ετσι δεν είναι; Εσείς θα έχετε τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της κατάστασης και δε θα μπορείτε να τα βγάλετε πέρα.
Γι' αυτό εμείς υποστηρίζουμε: Θέσεις εργασίας. Σε συνθήκες κρίσης προβλέπεις και την αύξηση, δεν μπορείτε να λειτουργείτε σαν προσωπικό ασφαλείας. Δε θέλουμε την αύξηση και ούτε θέλουμε να επιβεβαιωθούμε, αλλά δυστυχώς όταν βλέπεις αύξηση 1.250% του ΕΪΤΖ και οι περισσότεροι τοξικοεξαρτημένοι είναι και οροθετικοί, πρέπει να προβλέπεις θέσεις εργασίας, ένα ανθρώπινο ωράριο. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολη είναι η δουλειά σας, γιατί δε φαντάζομαι ότι θέλετε να δίνετε απλά ένα χάπι. Αυτό δεν κάνει τίποτα.
Οι Συλλογικές Συμβάσεις πάνε να καταργηθούν παντού. Εμείς λέμε όποιος κλάδος έχει τη δύναμη - παντού θέλουμε - πρέπει να την επιβάλει τη ΣΣΕ. Και όχι ΣΣΕ, να σας το πω καθαρά, που δέχεται μειώσεις μισθών. Γιατί τον ένα χρόνο θα δεχτείτε 20%, τον άλλο 30% στο όνομα του να διαφυλαχτεί η σύμβαση. Ετσι παρασύρουν και μετά θα πάμε στις ατομικές, κ.λπ, που είναι ο χειρότερος εκβιασμός. Και εμείς δίνουμε σημασία στο χώρο - και από ευαισθησία στο χώρο - αλλά γιατί θέλουμε κάποιοι χώροι να αντισταθούν και να κερδίσουν, για να μπορεί να πάρει κουράγιο και ένας άλλος που είναι κάτω από έναν εργοδότη στυγνό, σε ένα εργοστάσιο, να παλέψει και αυτός.
Τώρα, δηλαδή, ο αγώνας ενός χώρου αντικειμενικά παίρνει μία διάσταση - δυστυχώς μέσα στην προεκλογική περίοδο χάνεται, αλλά μας ενδιαφέρει να μη χαθεί. Και από αυτή την άποψη θέλουμε να το παλέψουμε - και ενημέρωση και δημιουργία κλίματος για την άσκηση πίεσης. Γιατί αυτός ο τομέας, με την ευαισθησία και άλλων, γονιών, εργαζομένων - εδώ τώρα βέβαια δεν μπορεί πάντα να βρίσκεται γονέας - αλλά εν πάση περιπτώσει και άλλων φορέων, μπορεί κάτι να πετύχουμε. Γιατί είναι ένα πολύ κραυγαλέο ζήτημα που θέλει και γενικότερη αλληλεγγύη. Και μας απασχολεί αυτή η πλευρά.
Συμφωνούμε με τα αιτήματά σας, υπερθεματίζουμε. Σας λέω όμως και με ποια διάσταση, επειδή το πράγμα παίρνει μεγάλη οξύτητα και προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε τι γίνεται στα νοσοκομεία. Δεν είναι εύκολο, γιατί έτσι όπως λειτουργούν αυτά, δεν μπορείς να βγάλεις άκρη πώς λειτουργούν. Και αυτή τη στιγμή, εμείς είμαστε έτοιμοι μετεκλογικά - δεν έχουμε αυταπάτες τι θα προκύψει από τις εκλογές, παρότι υπάρχουν εν πάση περιπτώσει άνθρωποι, εργαζόμενοι που έχουν μετακινηθεί - αλλά ανατροπή της κατάστασης δε θα έχουμε, δυστυχώς.
Και από αυτή την άποψη, είμαστε έτοιμοι και τις επόμενες μέρες - υπάρχουν και πολλοί χώροι που αυτή τη στιγμή απεργούν, εργοστάσια, μέρες 60 και 70 μέρες, πέρα από τη "Χαλυβουργία", έχουμε εργοστάσια που απεργούν 60 και 70 μέρες, πολύς κόσμος που απεργεί, αν θέλετε και με δική του πρωτοβουλία. Μας παίρνουν τηλέφωνα "απεργούμε, ελάτε να βοηθήσετε, να στηρίξετε", κ.λπ.
Αλλά ένα από τα ζητήματα αυτά αφορά και το κέντρο της Αθήνας. Εχει μπερδευτεί και με το ζήτημα των ιερόδουλων και είναι φοβερό. Το ήξεραν πόσο καιρό τώρα και το άνοιξαν προεκλογικά για να ξεχαστεί μετεκλογικά. Δεν πρέπει να το αφήσουμε. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι το κέντρο της Αθήνας είναι πάρα πολύ επιβαρυμένο. Είναι υπαρκτό το πρόβλημα - δεν είναι υπερβολή όταν σηκώνεται - αλλά δεν το αντέχουμε τώρα και προεκλογικά να χρησιμοποιείται. Τώρα ανακαλύψαμε τις ιερόδουλες...
Κι αν σας πω, εμείς έχουμε πάρει μέρος σε επιτροπή και σε συζήτηση που έγινε στο Δήμο της Αθήνας. Και εκεί αναφέρθηκε ότι κοστίζει αυτή η ιστορία - η εξέταση δηλαδή κάθε 15 μέρες των ιερόδουλων, και αυτών που θεωρούνται νόμιμες. Γιατί νόμιμες μπορεί να θεωρούνται, αλλά τι γίνεται μέσα στα σπίτια, δεν ξέρει κανείς. Και αυτές που δεν είναι νόμιμες και τις βλέπουμε στους δρόμους. Και ειπώθηκε ότι στοιχίζει πάρα πολύ - αυτό ειπώθηκε -, γιατί πρέπει να γίνεται κάθε 15 μέρες η εξέταση.
Αφού λοιπόν πρέπει να γίνεται κάθε 15 μέρες, τι θα κάνουμε; Θα το βγάλουμε προεκλογικά για να κάνουμε φιγούρα ότι κάτι κάναμε; Με τον τρόπο που βγήκε, που τρομοκρατεί τον κόσμο. Γιατί όλα αυτά τα πράγματα, θέλει ουσία και δημοσιότητα πρόληψης, όχι φιγούρα για να βλέπουμε αυτά τα ερείπια της ζωής, να τις πηγαινοφέρνουν στα δικαστήρια, κ.λπ.
Θα σας το πω καθαρά. Κι εμείς αν σας ξεχάσουμε την επόμενη βδομάδα, μέσα στη δίνη των μετεκλογικών αναλύσεων, χτυπήστε τηλέφωνο στον Περισσό και πείτε "μας ξεχάσατε". Αλλά μην πιστέψετε τίποτα. Ερχονται πάρα πολύ χειρότερα, σας το λέω καθαρά. Αυτά τα μέτρα θα τα τρέξουν. Και δεν είναι το μνημόνιο. Το μνημόνιο τι ήταν; Ηταν επιταχυντήρας των μέτρων. Αυτά που ήταν να εφαρμοστούν σε τέσσερα χρόνια, να εφαρμοστούν σε ένα βράδυ. Και η κατάργηση, που λένε, του μνημονίου δεν αναιρεί τα μέτρα. Απόδειξη ότι παίρνονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Και εκεί που δεν υπάρχει μνημόνιο.
Βεβαίως, πολύ σωστά, τα είδε ο λαός ανάγλυφα με το μνημόνιο, αλλά αυτά τα μέτρα θα παίρνονταν. Αυτό που λένε μικρό κράτος, δηλαδή λίγες, ανεπαρκείς υπηρεσίες, εκεί θα πάει το μικρό κράτος. Η άλλη γραφειοκρατία θα διατηρηθεί. Αλλά το μικρό κράτος είναι ό,τι αφορά τον κοινωνικό τομέα και οι υπηρεσίες που τις θέλουν οι ιδιώτες να τις πάρουν, γιατί θέλουν να τις ελέγξουν. Οταν ο εργοδότης, ο εργολάβος θα προσλάβει αρχαιολόγο και θα του πει κάνε μία ανασκαφή να δεις αν μπορώ να συνεχίσω, αν του πει θάψε τα κιόλας, θα τα θάψει. 'Η όταν πάρει έναν περιβαλλοντολόγο και εξαρτάται ο περιβαλλοντολόγος από τον ιδιώτη, θα κάνει και τα στραβά μάτια άμα βρεθεί στην πείνα.
Επομένως, αν αυτός επίσης περάσει εντελώς στους ιδιώτες, τελειώσαμε κυριολεκτικά. Τουλάχιστον εδώ μπορούμε να έρθουμε κι εμείς, να κάνουμε έλεγχο, να σας ζητήσουμε λογαριασμό. Τον ιδιώτη; Θα μας πει "απαγορεύεται η περιοδεία γιατί ο χώρος είναι ευαίσθητος". Εδώ μπορούμε να ελέγξουμε, έχει μία σημασία, να ασκήσεις έλεγχο, κοινοβουλευτικό, εξωκοινοβουλευτικό, τα πάντα. Αν δοθεί ο χώρος; Πέρα από το ότι σας βλέπουμε και σαν εργαζόμενους - δεν είναι δυνατόν να μη σας δούμε έτσι.
Λοιπόν, πρέπει να ασκήσετε πίεση παντού, σε όλα τα κόμματα. Γιατί εδώ δε θέλουμε να είμαστε οι μόνοι που σας υπερασπιζόμαστε, γιατί θέλουμε να έχει αποτελέσματα. Πώς θα έχει αποτελέσματα; Αλλά και πρέπει να συμβάλουμε ευρύτερα σε αυτό το θέμα και με τα μέσα ενημέρωσης. Το λέω γιατί εμείς θέλουμε να ευαισθητοποιηθεί και ο κόσμος που εμείς επηρεάζουμε, να μη βλέπει μόνο το πρόβλημα το δικό του. Να δράσει και αυτός ευρύτερα».