Πέμπτη 26 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Δυναμική κινητοποίηση ενάντια στη μείωση μισθών

Απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου μέσα στο Μάη, αλλά και τον Ιούνη

Μετά την παρέμβαση στα γραφεία των ξενοδόχων ακολούθησε πορεία (φωτ.) στο κέντρο της Αθήνας
Μετά την παρέμβαση στα γραφεία των ξενοδόχων ακολούθησε πορεία (φωτ.) στο κέντρο της Αθήνας
Δυναμική απάντηση στους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες του επισιτισμού έδωσαν χτες οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στις επισιτιστικές επιχειρήσεις, που συμμετείχαν μαζικά στην 5ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 4 μ.μ.) την οποία κήρυξε το κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας και στη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων στην οδό Σταδίου.

Το μήνυμα καθαρό: Δεν αποδεχόμαστε καμία μείωση μισθών, απαιτούμε τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων και κατακτήσεων που απορρέουν από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Διεκδικούμε την υπογραφή Τοπικής ΣΣΕ με αυξήσεις που να καλύπτουν μέρος των απωλειών μας. Υπενθυμίζεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και αξιώνει μείωση μισθών κατά 15% και κατάργηση μιας σειράς βασικών κατακτήσεων των εργαζομένων. Ανάλογες απαιτήσεις έχουν εκφράσει και οι εργοδοτικές οργανώσεις στο χώρο του επισιτισμού.

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με μέλη της διοίκησης της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής. Στη συνάντηση ο πρόεδρος του συνδικάτου, Ν. Παπαγεωργίου, ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν καμία μείωση μισθών και απαιτούν την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Κατέθεσε το σχέδιο για την υπογραφή Τοπικής ΣΣΕ που όλα τα σωματεία ενέκριναν και κάλεσε τους ξενοδόχους σε συνάντηση για την υπογραφή της. Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε, αν οι ξενοδόχοι επιμείνουν σε αυτές τους τις αξιώσεις το φετινό καλοκαίρι θα είναι το πιο θερμό καλοκαίρι κινητοποιήσεων των τελευταίων χρόνων. Ο Χρήστος Κατσώτης, συνδικαλιστικό στέλεχος στον κλάδο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' Αθήνας, υπογράμμισε ότι τα σωματεία είναι αποφασισμένα να συγκρουστούν για να μην περάσουν αυτές οι απαράδεκτες απαιτήσεις της εργοδοσίας. Κατήγγειλε το γεγονός ότι τους συνδικαλιστές υποδέχτηκαν δύο μέλη της Ενωσης Ξενοδόχων που έχουν από ένα μικρό ξενοδοχείο στην Αθήνα και απουσίαζαν οι μεγαλοξενοδόχοι, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι μικροί που χτυπιούνται από αυτή την πολιτική δεν έχουν κανένα συμφέρον να συμπαρατάσσονται με τους μεγαλοξενοδόχους. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, όπου συνεδρίαζε η Ολομέλεια της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε 4ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 30 Απρίλη (12 μ. - 4 μ.μ.) και συγκέντρωση στα γραφεία των ξενοδόχων, όπου θα γίνει διαπραγματευτική συνάντηση για τη σύμβαση.

Μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων η Ολομέλεια αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει την Εκτελεστική Επιτροπή να εξαγγείλει πανελλαδική 24ωρη απεργία στα μέσα του Μάη. Επίσης, αποφασίστηκε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 15 του Ιούνη και νέα 48ωρη απεργία στις 10 και 11 Ιούλη. Πάντως, κατά τη διάρκεια της χτεσινής Ολομέλειας τα στελέχη της ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στα κελεύσματα περί «ενότητας» της ΠΑΣΚΕ ξεκαθάρισαν ότι οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη για τη συσπείρωση και την ενότητα των εργαζομένων μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς. Να οργανωθεί η πάλη μέσα σε κάθε ξενοδοχείο, σε κάθε μαγαζί για να μην περάσει η μείωση μισθών, για να διεκδικηθεί από το σύνολο η υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων, θα προβλέπει αυξήσεις που να καλύπτουν μέρος των απωλειών. Σε αυτές τις συνθήκες, με πάλη σε γραμμή ρήξης με την εργοδοσία, είναι που η ενότητα των εργαζομένων θα φέρει αποτέλεσμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ