Παρασκευή 20 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Σε νέα φάση το σκάνδαλο

Μετά τις εκλογές μετατίθεται η ανακοίνωση, του καθ' όλα σκανδαλώδους προγράμματος ενίσχυσης των μετόχων των τραπεζών προκειμένου να συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, χτες οι τράπεζες ενθυλάκωσαν τα πρώτα 23 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ενίσχυσής τους, σύμφωνα με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού κρατικού χρέους.

Το θέμα της «ανακεφαλαιοποίησης» των τραπεζών συζητήθηκε χτες σε συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο, ενώ δεν υπήρξαν δηλώσεις. Η διατήρηση του όλου θέματος στη σκιά της επικαιρότητας δεν είναι άσχετη με την προεκλογική περίοδο που διανύουμε, αφού ο όλος σχεδιασμός στήριξης των τραπεζών και των μετόχων τους με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ - τη στιγμή που σφαγιάζονται μισθοί και συντάξεις - αποτελεί από μόνο του ένα τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο, καθώς ο ελληνικός λαός καλείται να σώσει τις τράπεζες, οι οποίες όλα τα προηγούμενα χρόνια τον λήστευαν με τα τοκογλυφικά επιτόκια.

Χτες, οι εμπορικές τράπεζες μοιράστηκαν 23 δισ. ευρώ, υπό μορφή ομολόγων, τα οποία εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), με τη μεσολάβηση του «ελληνικού» Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία θα ενσωματωθούν στο Ενεργητικό των Ισολογισμών που δημοσιεύουν οι τράπεζες, προκειμένου να περιοριστούν οι λογιστικές ζημιές (των τραπεζών) από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους και τα «κόκκινα δάνεια», τα οποία την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχουν πάρει την ανιούσα...

Πέραν τούτου, υπάρχει και το θέμα της οικονομικής στήριξης και των μετόχων των τραπεζών, οι οποίοι θα κληθούν να πάρουν μέρος στην αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο 2. Στο πλαίσιο αυτό θα έχουν προνομιακή μεταχείριση στην απόκτηση μετοχών, όταν αυτές επιστραφούν από το EFSF στις τράπεζες, από τις οποίες ενδέχεται να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη.

Το όλο σχήμα προβλέπει ότι μετά την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών, αυτές κατά 90% θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του κράτους, ενώ το υπόλοιπο 10% θα διακρατηθεί από τους σημερινούς μετόχους. Παρά ταύτα, οι μεγαλομέτοχοι θα συνεχίσουν να έχουν τη διοίκηση και τον έλεγχο των «κρατικοποιημένων» τραπεζών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ