Τρίτη 20 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Καταστολή κατά των Κούρδων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Με δακρυγόνα, γκλοπ και αντλίες νερού αντιμετώπισε η τουρκική αστυνομία Κούρδους διαδηλωτές, οι οποίοι πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις, ενόψει του νέου κουρδικού έτους που αρχίζει στις 21 Μάρτη. Στα επεισόδια που ξέσπασαν στο Ντιγιαρμπακίρ, όπου έγινε η μεγαλύτερη διαδήλωση, με την αστυνομία να επιχειρεί με υποστήριξη θωρακισμένων οχημάτων να αποτρέψει τις συγκεντρώσεις, καθώς οι εορτασμοί για την κουρδική πρωτοχρονιά έχουν απαγορευθεί.

Το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) και το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) ζητούν ένα βαθμό αυτονομίας για το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι με την τουρκική κυβέρνηση να δηλώνει ρητά ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε πολιτική ρύθμιση για την Ανατολία.

Σύμφωνα με δηλώσεις της αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν 106 συλλήψεις ανθρώπων στη διαδήλωση, ενώ τη ζωή του έχασε ο Χατζί Ζενγκίν, επικεφαλής ενός γραφείου του BDP στην Κωνσταντινούπολη, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα κάνιστρο δακρυγόνου.

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στη Νοτιοανατολική Τουρκία από το Κέντρο Πολιτικών Ερευνών (SAMER) έδειξε ότι το 49,2% του πληθυσμού της περιοχής θέλει «δημοκρατική αυτονομία» και ανεξαρτησία σε ποσοστό 19,2%, ενώ το 87% των ερωτηθέντων θέλει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τα αιτήματα των Κούρδων. Επίσης, το 5,4% των ερωτηθέντων θέλει ομοσπονδία και το 7,4% αύξηση των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τέλος το 83% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης της κουρδικής ως επίσημης γλώσσας στην Τουρκία και το 79% θεωρεί ότι είναι άκρως σημαντική για το μέλλον των Κούρδων η σύγκληση της «Κουρδικής Εθνικής Συνέλευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ