Στην τελική ευθεία το σχετικό νομοσχέδιο
Στην τελική ευθεία βρίσκεται νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία προωθούνται νέα αύξηση των κρατικών εσόδων και μέσω της Τοπικής Διοίκησης (τοπική φορολογία), χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων, μειώσεις μισθών και απολύσεις. Από χτες - και έως τις 20 Μάρτη - τέθηκε σε διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που επιφέρει τροποποιήσεις στον «Καλλικράτη» και, κυρίως, θεσμοθετεί το Πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ (Αυτοδιοίκηση - Κοινωνική Συνοχή - Ισόρροπη Ανάπτυξη).
Το νομοσχέδιο - που μετά τη διαβούλευση θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή - αναφέρει ότι το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ περιλαμβάνει:
Μέσω της αυτεπιστασίας επιχειρείται το μοίρασμα της φτώχειας σε περισσότερους εργαζόμενους αφού πρόκειται για προγράμματα απασχόλησης σε έργα των δήμων (καθαριότητα, ύδρευση, παιδικοί σταθμοί και κοινωνικές δομές, έργα υποδομής και συντήρησης) με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή διακεκομμένης απασχόλησης που δε θα υπερβαίνουν τις 135 μέρες το χρόνο. Η κυβέρνηση έρχεται δηλαδή και με αυτόν τον τρόπο να επεκτείνει την προσωρινή και χωρίς δικαιώματα δουλειά, την ίδια ώρα που μεθοδεύει χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο.
Παράλληλα, η κυβέρνηση βγάζει από πάνω της την ευθύνη να καλύπτει από τον κρατικό προϋπολογισμό τις ανάγκες χρηματοδότησης των δήμων και των περιφερειών και καταφεύγει στην κλασική μέθοδο του δανεισμού. Οι συνεχείς περικοπές στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ έχουν οδηγήσει τους δήμους της χώρας σε οικονομικά προβλήματα και συνεχή δάνεια, ενώ το «μάρμαρο» καλούνται να πληρώνουν τόσο οι εργαζόμενοι των δήμων όσο και οι εργαζόμενοι δημότες με την επιβολή νέων τελών και φόρων.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος ΑΚΣΙΑ θα προέρχεται κυρίως από τα λεφτά των ΟΤΑ, τα οποία δεν υπάρχουν ή διαρκώς περικόπτονται. Το νομοσχέδιο αναφέρει συγκεκριμένα: «Η χρηματοδότηση των δράσεων του Προγράμματος "Αυτοδιοίκηση - Κοινωνική Συνοχή - Ισόρροπη Ανάπτυξη" (ΑΚΣΙΑ) διενεργείται ιδίως μέσω πόρων που προέρχονται από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, μέσω εθνικών πόρων, με τους οποίους το κράτος χρηματοδοτεί δραστηριότητες αρμοδιότητας των δήμων και περιφερειών, καθώς και με θεσμοθετημένους υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης πόρους».
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης και η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2009/50/ΕΚ, σχετικής με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής πολιτών υψηλής ειδίκευσης από τρίτες χώρες με σκοπό την απασχόληση. Η οδηγία στοχεύει στην εισαγωγή ειδικευμένου εργατικού και επιστημονικού δυναμικού, με χαμηλότερους μισθούς και δικαιώματα.