Πέμπτη 15 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Φτιάχνουν κλίμα για ματαίωση των σερβικών εκλογών...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ενα 24ωρο μετά την προκήρυξη των σερβικών βουλευτικών, περιφερειακών και τοπικών εκλογών στις 6 Μάη, άρχισαν να εκδηλώνονται οι πρώτες αντιδράσεις Σέρβων αλλά και ξένων αξιωματούχων που προδιαγράφουν το ενδεχόμενο ματαίωσης των εκλογών στις σερβοκατοικούμενες περιοχές του βορείου Κοσσυφοπεδίου.

Ο γενικός γραμματέας του σερβικού υπουργείου για το Κοσσυφοπέδιο Ολιβερ Ιβάνοβιτς έριξε το μπαλάκι για τη διεξαγωγή (ή πιθανότερα... τη ματαίωση) των εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο στην... «άποψη της αποστολής του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο» (UNMIK) και «άλλων ξένων αποστολών», τροφοδοτώντας έτσι ακόμη περισσότερο τις φήμες για κρυφή συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας σχετικά με τη μη πραγματοποίηση των σερβικών βουλευτικών και τοπικών εκλογών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο με αντάλλαγμα τη χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας από την ΕΕ.

Οπως είπε ο Ιβάνοβιτς, τις επόμενες μέρες αναμένεται η απόφαση της UNMIΚ εάν η διεξαγωγή των σερβικών βουλευτικών και τοπικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο «είναι ευθυγραμμισμένη» με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Μόνον τότε θα γίνει γνωστό εάν είναι δυνατές οι εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο γιατί εάν η UNMIK αρνηθεί την πολιτική και επιμελητειακή υποστήριξη στη Σερβία τότε το Βελιγράδι θα δυσκολευτεί να τις διοργανώσει ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται νοτίως του ποταμού Ιμπαρ»...

Μία πρόγευση για την αρνητική στάση των «ξένων αποστολών» στο Κοσσυφοπέδιο έδωσε χτες η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον, που ισχυρίστηκε ότι οι σερβικές εκλογές «δεν είναι σύμφωνες με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Σερβίας και το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Κι όμως! Η απόφαση 1244 του ΟΗΕ κάνει σαφή αναφορά στα σερβικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο χαρακτηρίζεται «αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειας της Σερβικής Δημοκρατίας»...

Εξυπακούεται πως η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών σύσσωμη καταφέρθηκε εναντίον της διεξαγωγής των σερβικών εκλογών του Μάη στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου, τις οποίες χαρακτήρισε «απαράδεκτες» που τάχα «δε θα έχουν καμία συνταγματική - νομική ισχύ, ούτε πολιτική νομιμότητα». Ακριβώς πανομοιότυπη ήταν και η αντίδραση της Αλβανίας, με το εκεί υπουργείο Εξωτερικών να χαρακτηρίζει την απόφαση του Βελιγραδίου για διοργάνωση εκλογών σε δήμους του Κοσσυφοπεδίου σαν «παράνομη και απαράδεκτη... που παραβιάζει την ακεραιότητα κυρίαρχης γειτονικής χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ