Τετάρτη 14 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για ΣΕΗ δυνατό, ταξικό, πολιτιστικό

Κάλεσμα από τη «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» μπροστά στις αρχαιρεσίες του σωματείου

Τη Μ. Δευτέρα 9/4, πραγματοποιούνται οι αρχαιρεσίες για εκλογή διοικητικών συμβουλίων στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και στον Οργανισμό Εταιρικών Θιάσων, καθώς και Εξελεγκτικής Επιτροπής, Πειθαρχικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων στα συνέδρια των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, ΠΟΘΑ και ΕΚΑ. Οι αρχαιρεσίες θα διενεργηθούν, από την ανατολή έως τη δύση του ήλιου, στα γραφεία του ΣΕΗ (Κάνιγγος 33, 2ος όροφος), στην έδρα του ΚΘΒΕ και στις έδρες των ΔΗΠΕΘΕ.

Οι αρχαιρεσίες για το ΔΣ του ΣΕΗ δεν είναι ένα απλό γεγονός. Είναι ένας ουσιαστικός αγώνας, προκειμένου το σωματείο να βγει ισχυρό συνδικαλιστικά για την επίλυση των συνεχώς οξυνόμενων εργασιακών προβλημάτων του κλάδου, αλλά και ικανό να παρεμβαίνει εποικοδομητικά στα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Γι' αυτό η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» καλεί τους ηθοποιούς να δώσουν μαζί τον αγώνα για τη διαμόρφωση συνθηκών τέτοιων που θα επιτρέψουν στους ηθοποιούς να παίζουν σωστά και αποτελεσματικά τον κοινωνικό «ρόλο» τους.

«Οι μειώσεις μισθών» - αναφέρεται μεταξύ άλλων στην διακήρυξη της παράταξης - «συντάξεων, η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, οι απολύσεις, η εκτεταμένη ανεργία, οι φόροι, τα χαράτσια, η διάλυση της δημόσιας δωρεάν υγείας και παιδείας έχουν συνέπειες στις ζωές όλων μας. Και ενώ η ανάγκη για αληθινή τέχνη που μπορεί να εξυψώσει και να εμψυχώσει τους εργαζόμενους θα αυξάνεται, ο λαός μας χτυπημένος από τη φτώχεια, όλο και λιγότερο θα βρίσκει το δρόμο για το θέατρο. Ηδη με την κατάργηση της Εργατικής Εστίας και των εργατικών εισιτηρίων αυτό θα εκφραστεί δραματικά».

«Ο κλάδος μας χτυπιέται, όπως το σύνολο των εργαζομένων. Πολλοί ηθοποιοί δοκιμάζονται από τη φτώχεια, καθώς η ανεργία φουντώνει. Οι μισθοί μας έχουν υποστεί μειώσεις , η σύμβασή μας με βάση το νέο μνημόνιο ισχύει για ένα χρόνο ακόμα, πολλοί ηθοποιοί εκβιάζονται σε ανασφάλιστη ή και απλήρωτη εργασία που βαφτίζεται "εθελοντική", άλλοι έχουν μείνει χωρίς βιβλιάριο υγείας, ενώ αρκετοί αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς, δάνεια, ενοίκια, χαράτσια. Ετσι που το πάνε κυβέρνηση και εργοδοσία θα απαιτούν να δουλεύουμε τσάμπα, βγάζοντας κουτί στα θέατρα σαν τους ζητιάνους».

«Βγες έξω! Ρίσκαρε

Τη δεκάρα, που ούτε δεκάρα πια δεν είναι

Τον τόπο για ύπνο που πάνω του πέφτει η βροχή

Και της δουλειάς τη θέση που αύριο θα χάσεις:

Μπρος, στο δρόμο έξω! Αγωνίσου!

Κάνε πράξη την αλληλεγγύη» (Μπ. Μπρεχτ).

«Με οδηγό μας τα λόγια του μεγάλου ποιητή πορευτήκαμε στη διετία που πέρασε, συνεχίζοντας στην ίδια αγωνιστική ρότα που έχει χαράξει το ΣΕΗ. Την εμπιστοσύνη του κλάδου που για άλλη μία φορά ανέδειξε τη "Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών" σε πλειοψηφία του ΔΣ, επιδιώξαμε να την κάνουμε δύναμη για να εκφράσουμε με συνέπεια τα συμφέροντα και τους πόθους των ηθοποιών, για να βρεθούμε και να στρατευθούμε με το νου, την ψυχή και την τέχνη μας στους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν».

Στόχος της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών» είναι να δημιουργηθεί ένα σωματείο δυνατό, πιο ταξικό και ταυτόχρονα πολιτιστικό. Ενα σωματείο αντάξιο των αγωνιστικών παραδόσεων του κλάδου, το οποίο θα αποτελεί εγγύηση και απάντηση των ηθοποιών στην τρομοκρατία, στην ισοπέδωση και στην προσπάθεια να τσαλακώσουν την αξιοπρέπεια και την πνευματικότητα του επαγγέλματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ