Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΕΞΙΚΟ
Διμερής συμφωνία εξόρυξης πετρελαίου

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό υπέγραψαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20, που πραγματοποιήθηκε στο Λος Κάθος του Μεξικού, διμερή συμφωνία για τον εντοπισμό, εξόρυξη και εκμετάλλευση πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Τη συμφωνία υπέγραψαν η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, και η Μεξικανή ομόλογός της, Πατρίσια Εσπινόσα, και προβλέπει την από κοινού έρευνα, από πετρελαϊκές εταιρείες των δύο χωρών, στο θαλάσσιο χώρο που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων τους στον Κόλπο του Μεξικού και σε μεγάλο βάθος.

Η συμφωνία «εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια του Μεξικού», αναφέρει το πρακτορείο «Ρόιτερς», που προσθέτει ότι τερματίζει το μορατόριουμ εκμετάλλευσης αφού επιλύει τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών στον Κόλπο του Μεξικού, όπου εκτείνονται τα χωρικά ύδατα και των δύο χωρών. Τέλος, οι αξιωματούχοι και των δύο χωρών βεβαίωσαν ότι η συμφωνία παρέχει τα εχέγγυα για «μεγαλύτερη περιβαλλοντική προστασία», μία καταφανής προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις και οι αντιδράσεις για τον ενδεχόμενο κίνδυνο επανάληψης της καταστροφής του Κόλπου του Μεξικού όπως μετά την έκρηξη στην πλατφόρμα της BP, Deepwater Horizon, τον Απρίλη του 2010.

Πέραν όμως των περιβαλλοντικών ανησυχιών ιδιαίτερη σημασία έχει η χρονική στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας, καθώς ήδη η Κούβα έχει εξαγγείλει την πραγματοποίηση γεωτρήσεων μέσα στους επόμενους μήνες εντός της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Οι πρώτες γεωτρήσεις αναμενόταν να ξεκινήσουν από την πετρελαϊκή εξέδρα Scarabeo 9 που έχει εγκατασταθεί 50 χλμ από τη βόρεια ακτή της Κούβας. Πρώτη εταιρεία που θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις είναι η ισπανική «Repsol», ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και άλλες εταιρείες, ακόμα και από τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ