Το νέο σύστημα που προωθεί το εφαρμοστικό του μνημονίου, δεν εγγυάται σε καμιά περίπτωση την απόδοση συντάξεων και πολύ περισσότερο το ύψος τους
MotionTeam |
Οι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν μόνο τι πληρώνουν για την επικουρική τους σύνταξη, δεν τους δίνεται όμως καμιά εγγύηση για το ύψος της σύνταξής τους, αφού πέρα από το νέο τρόπο «θεωρητικού» υπολογισμού τους, τελικά αυτό θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και με στόχο να μην προκαλούνται ελλείμματα στο Ταμείο.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, από την 1η Ιούλη συγκροτείται Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), στο οποίο, σε πρώτη φάση, εντάσσονται τα πέντε μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία: Το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το ΤΕΑΔΥ (επικουρικό δημοσίων υπαλλήλων) μαζί με τους τομείς του ΤΕΑΠΟΚΑ και του ΤΑΔΚΥ, το ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων), και ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), μαζί και ο αντίστοιχος κλάδος του προσωπικού της ΔΕΗ.
Το ποσό της σύνταξης είναι ακαθόριστο και ατομικό και ορίζεται από:
Στην πραγματικότητα, δηλαδή, δεν δίνεται η παραμικρή βεβαιότητα και εξασφάλιση του ποσού της σύνταξης και σε κάθε περίπτωση ο εκάστοτε υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης θα μπορεί να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τη σύνταξη με μοναδικό στόχο να μην προκύπτουν ελλείμματα στο νέο Ταμείο. Με δυο λόγια, η επικουρική σύνταξη, εάν δίνεται, θα καθορίζεται με πολιτική απόφαση και χωρίς το κράτος των καπιταλιστών να δίνει ένα τσακιστό ευρώ.
Οι ίδιοι οι συντάκτες του νομοσχεδίου ορίζουν το νέο επικουρικό, ως «σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση»(!). Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι θα γνωρίζουν μόνο τι θα πληρώνουν κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους, όχι όμως και τι θα πάρουν.
Ταυτόχρονα, και εδώ, η κυβέρνηση επιχειρεί να διασπάσει τους ασφαλισμένους. Ετσι κατά το πρότυπο του διαχωρισμού σε «νέους» και «παλιούς» ασφαλισμένους για τις κύριες συντάξεις, τώρα επεκτείνεται και στις επικουρικές. Οσοι μπήκαν στην παραγωγή μετά το 2001 η σύνταξή τους θα υπολογίζεται εξολοκλήρου με τα νέα δεδομένα (δημογραφικά δεδομένα, επιτόκια ανάλογα με τη μεταβολή του μισθού κλπ). Για τους ασφαλισμένους πριν από το 2001, ο χρόνος που θα διανύσουν μέχρι το τέλος του 2014 θα υπολογιστεί με τα ισχύοντα των ταμείων τους και ο υπόλοιπος μετά την 1/1/2015 με το νέο σύστημα.
Ομως και για τους «παλιούς» ασφαλισμένους ο κίνδυνος είναι δεδομένος, αφού μόλις 3 μήνες μετά τη σύσταση του ΕΤΕΑ, θα εκδοθεί νέος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών που και πάλι ο υπουργός Ασφάλισης θα αποφασίσει τις νέες παροχές, τις εισφορές, τους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Ασκώντας ανοιχτό εκβιασμό, η κυβέρνηση ορίζει πως μέχρι το τέλος του χρόνου όσα επικουρικά ταμεία δεν ενταχθούν στο ΕΤΕΑ, μετατρέπονται αυτοδίκαια σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, σύμφωνα με τους όρους των επαγγελματικών ταμείων που νομοθετήθηκαν το 2002. Στην πράξη η κυβέρνηση τους καλεί να διαλέξουν μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης.