Σάββατο 18 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Ενταγμένη στις αναδιατάξεις συμμαχιών των αστών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την παραίτησή του από το προεδρικό αξίωμα ανακοίνωσε χτες ο Γερμανός πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ, μετά το αίτημα άρσης ασυλίας του που κατέθεσε στο Γερμανικό Κοινοβούλιο η εισαγγελία του Ανόβερου, ώστε να ξεκινήσει δικαστική έρευνα εναντίον του για την υποψία παθητικής δωροδοκίας από τον παραγωγό ταινιών Ντάβιντ Γκρένεβαλντ.

Το «σκάνδαλο» ξέσπασε τον περασμένο Δεκέμβρη με τις συνεχείς αποκαλύψεις της εφημερίδας «Μπιλντ», αλλά και του περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ» αν και η υπόθεση ήταν γνωστή καθώς το «σκάνδαλο» έλαβε χώρα το 2007, στο διάστημα της πρωθυπουργίας του Βουλφ στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας.

Σε πρώτο επίπεδο αποτελεί απορίας άξιο γιατί μία υπόθεση περί «δανείου με προνομιακούς όρους» εκ μέρους του Βουλφ έχει γίνει το μείζον θέμα «περί διαφθοράς και χρηματισμού» στη Γερμανία, τη στιγμή που ολόκληρος ο πλανήτης εδώ και χρόνια παρακολουθεί το όργιο χρηματισμού αξιωματούχων και κυβερνήσεων εκ μέρους των γερμανικών μονοπωλίων, όπως οι «Siemens», «Mercedes», «Man», «Ferrostaal» κ.ά. Η διαφθορά έτσι και αλλιώς είναι φαινόμενο απόλυτα συνυφασμένο με το καπιταλιστικό σύστημα και βέβαια δεν είναι αυτή η αιτία της κρίσης, όπως διατυμπανίζουν διάφορες αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις και στη χώρα μας, που στην ουσία είναι διαχειριστές του ίδιου σάπιου συστήματος.

Ελάχιστα ακόμα παραδείγματα, ενδεικτικά και μόνο, από τη Γερμανία: Τα «μαύρα ταμεία» του κυβερνώντος κόμματος CDU, στα χρόνια του «δεινόσαυρου» πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Κολ. Ανάλογα σκάνδαλα περί παθητικής δωροδοκίας του πρώην προέδρου Γιοχάνες Ράου ...ο οποίος ζήτησε συγγνώμη και συνέχισε απρόσκοπτα την προεδρία του. Ακόμη και σε αυτό το σκάνδαλο, με επίκεντρο τον Βουλφ, «δωράκια» επίσης είχαν λάβει και ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ και ο πρώην επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Koυρτ Μπεκ.

Μεταμφιέσεις και φαγωμάρα μέσα στην πλουτοκρατία

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο, οι πιέσεις προς τον Βουλφ να παραιτηθεί ήταν ασφυκτικές. Προφανώς, ο κύριος λόγος δεν είναι τα σκάνδαλα, αλλά ο αβυσσαλέος χαρακτήρας που έχουν λάβει πλέον οι αντιθέσεις εντός της γερμανικής αστικής τάξης για τους προσανατολισμούς υπό το πρίσμα της καπιταλιστικής κρίσης, όπως και ο αποπροσανατολισμός και η χειραγώγηση του γερμανικού λαού, που επίσης στενάζει από τα πάνω από μια δεκαετία μέτρα λιτότητας.

Δεν είναι τυχαίο ότι συμπρωταγωνιστής επίσης του σκανδάλου αλλά στο ρόλο του «εισαγγελέα» δεν είναι άλλος από το εκδοτικό συγκρότημα του Αξελ Σπρίγνκερ, ενός των βαρόνων των ΜΜΕ στη Γερμανία, ο οποίος συνάμα προωθεί και τον επόμενο πρόεδρο... τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων για την προεδρία περίπου δύο χρόνια πριν. Τον πάστορα της Ευαγγελικής Εκκλησίας στην πρώην Ανατολική Γερμανία Γιοακίμ Γκάουκ. Υπήρξε κορυφαίο στέλεχος του «αντικαθεστωτικού» κινήματος και πάντα αντικομμουνιστής, σημαντικές αρετές για την «Μπιλντ», ενώ την αξία του έδειξε όταν διηύθυνε την υπηρεσία διαχείρισης των αρχείων της Στάζι, αποκαλύπτοντας ...το ρόλο πολλών πρακτόρων του καθεστώτος, ατόμων υπεράνω πάσης υποψίας!

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ήδη «συμμορφώθηκε» και στις πρώτες της δηλώσεις μετά την παραίτηση Βουλφ εκτός από τις ευχαριστίες της προς τον ίδιο, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει άμεσα σύσκεψη με τα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό (CDU/CSU και Φιλελεύθερους - FDP) και κατόπιν με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. Ισως και σήμερα. «Στόχος των συνομιλιών είναι να βρεθεί ένας υποψήφιος κοινής αποδοχής» τόνισε η Μέρκελ. Ως επικρατέστεροι υποψήφιοι εμφανίζονται ήδη ο υπουργός Αμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ (CDU), ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ και φυσικά ο Γκάουκ, ενώ προσωρινά τον Βουλφ θα αντικαταστήσει ο Χορστ Ζέεχοφερ του αδελφού κόμματος CSU.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραμένει πρώτη «δημοσκοπικά» η Μέρκελ(2017-04-19 00:00:00.0)
Επόμενος πρόεδρος ο αντικομμουνιστής Γκάουκ(2012-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ