Σάββατο 28 Γενάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
Ζωτικό δικαίωμα του λαού οι σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας

Αποσπάσματα από την ομιλία του εισηγητή του ΚΚΕ, Ν. Παπακωνσταντίνου

Την πρόταση του ΚΚΕ για ένα Ενιαίο Δημόσιο Σύστημα Υγείας κατέθεσε χτες στη Βουλή ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας πως σήμερα «οι συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης αξιοποιούνται για να επιταχυνθούν οι αναδιαρθρώσεις που είχαν σχεδιαστεί αρκετά χρόνια πριν».

Στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε:

«

Ακριβώς ένα χρόνο πριν, με Επερώτησή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ υπογράμμισε και αποκάλυψε σε όλη της την έκταση τους τα επικίνδυνα κυβερνητικά μέτρα με τις λεγόμενες τότε "γυαλιστερές" συγχωνεύσεις, τον εξορθολογισμό των δαπανών, το νοικοκύρεμα των υγειονομικών μονάδων. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, έχουμε το γεγονός ότι η συγχώνευση σήμανε, για παράδειγμα, τη διάλυση του 6ου Ογκολογικού Νοσοκομείου του ΙΚΑ ως νοσοκομείο για την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, που αφορά 33.000 γυναίκες ετησίως. Δεύτερον, "εκκωφαντικό" είναι το παράδειγμα της τύχης της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Μονάδας στο νοσοκομείο Παίδων. Εξάλλου, το 55% του εξορθολογισμού των νοσοκομειακών δαπανών αφορά το στραγγάλισμα των μισθών του εργατοτεχνικού, νοσηλευτικού και τεχνολογικού προσωπικού τα χρόνια 2010 - 2011».

Απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης για εξορθολογισμό των δαπανών, σημείωσε ότι στην πραγματικότητα είναι «περιορισμός, "στράγγισμα" των δημοσίων παροχών σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο με στόχο ένα ελάχιστο πακέτο παροχών» κι αυτό «για να εξυπηρετηθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των Ανωνύμων Εταιριών, των επιχειρηματικών ομίλων και των μονοπωλίων». Με τον τρόπο αυτό «το ζωτικό δικαίωμα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των βιοπαλαιστών, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας, των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα για σύγχρονες - δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, για δωρεάν πρόληψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θυσιάζονται στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης, και στήριξης των κερδών των μεγιστάνων του κεφαλαίου».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε ότι «ο εργαζόμενος λαός δεν είναι αντικείμενο παροχών και βοηθημάτων από το κοινωνικό κράτος. Είναι ο δημιουργός του πλούτου. Εδώ εδράζεται η τεκμηρίωση του κοινωνικού δικαιώματος για δωρεάν, υψηλού επιπέδου παροχές Υγείας και Πρόνοιας».

Αναφερόμενος στο θέμα της χρηματοδότησης των υπηρεσιών Υγείας τόνισε πως «για τον ΕΟΠΥΥ προβλέπεται κρατική επιδότηση ύψους 0,6% του ΑΕΠ για να καλύψει 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, όταν τα προηγούμενα χρόνια μόνο για το ΙΚΑ με τους μισούς ασφαλισμένους η επιδότηση ήταν 1,4%», ενώ «με τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι μετατρέπονται σε πελάτες της αγοράς Υγείας - Πρόνοιας».

Με συγκεκριμένα παραδείγματα, ο Ν. Παπακωνσταντίνου μίλησε για «την καθιέρωση συμμετοχής 15% για εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΠΥ, την πρόβλεψη συμμετοχής 10% για δαπάνες ειδών ειδικής διατροφής, την περικοπή δαπανών στη χρήση αποκλειστικής νοσοκόμας, τη μείωση του ορίου αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων, την πρόβλεψη συμμετοχής των ασφαλισμένων σε διάφορα διαγνωστικά σκευάσματα, τη συμμετοχή 25% σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό».

Πλιάτσικο με την υγεία του λαού

Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ο Ν. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι για το 2012 «1.300.000.000 ευρώ είναι η κρατική επιδότηση και 4.500.000.000 είναι οι κρατήσεις των μισθών για τον κλάδο υγείας των εργαζομένων» λέγοντας πως «και μόνο αυτά αποδεικνύουν το πραγματικό πλιάτσικο που κλιμακώνεται στη λαϊκή Υγεία, θυσία στο βωμό της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου».

Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα των νοσηλίων σημειώνοντας πως «τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια είναι συμπυκνωμένη έκφραση και εργαλείο ενός ελαχιστοποιούμενου πακέτου παροχών προς τους ασθενείς ασφαλισμένους και χρόνιους πάσχοντες, ώστε να προπονούνται, να εξασκούνται, να πειθαναγκάζονται, να εξαναγκάζονται επί ποινή θανάτου κυριολεκτικά, στις συμπληρωμές και την συνευθύνη όπως τα λένε στην ευρωενωσιακή αργκό του ΣΕΒ. Ανοίγει μια καινούρια εποχή ευρωενωσιακής κοπής για τα χαράτσια στους ασθενείς με γιγάντωση της ανισοτιμίας και της κομψής κτηνωδίας μπροστά στην αρρώστια».

Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω - τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ - το ΚΚΕ ζητά σήμερα ένα «αποκλειστικά δημόσιο, ενιαίο σύστημα Υγείας Πρόνοιας με πανελλαδική δικτύωση, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κατάργηση της κερδοσκοπικής - επιχειρηματικής δραστηριότητας, με ένταξη των αυτοαπασχολούμενων υγειονομικών». Ταυτόχρονα, διεκδικεί την «ανάπτυξη δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών Υγείας σε όλη τη χώρα, τις πόλεις, τα χωριά και την περιφέρεια με κριτήρια πληθυσμιακά, επιδημιολογικά, γεωγραφικά και κατεύθυνση την πρόληψη, τη σύνδεσή τους με την οικογένεια, τους τόπους εργασίας εκπαίδευσης και άθλησης, τη μητέρα και το παιδί» .

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δε θα αποφασίζει ο γιατρός την αναγκαία θεραπεία(2013-07-16 00:00:00.0)
Η υποχρηματοδότηση εκτινάσσει το έλλειμμα σε 1,2 δισ. ευρώ(2013-06-13 00:00:00.0)
Πανελλαδική κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας(2012-09-26 00:00:00.0)
Για την υγεία του λαού(2012-06-28 00:00:00.0)
Απαρέγκλιτα θα εφαρμοστούν τα σχέδια για τον ΕΟΠΥΥ(2012-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ