Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΙΝΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ
Συμφωνία για τους δασμούς

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.--

Η δασμολογική προστασία των χωρών της Κοινής Αγοράς του Νότου - Mercosur (μιας ακόμα προσπάθειας καπιταλιστικής ολοκλήρωσης που προωθούν πρωτίστως η Βραζιλία και η Αργεντινή) ως κύριο μέτρο προστασίας από την κρίση, η υπογραφή συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με την Παλαιστίνη και η άμεση έναρξη της διαδικασίας για την πλήρη ένταξη της Βενεζουέλας, είναι τα βασικότερα σημεία στα οποία συμφώνησαν οι ηγέτες των χωρών του Mercosur, κατά την 42η Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Ουρουγουάη.

Η δασμολογική προστασία αποσκοπεί κυρίως στη θωράκιση των μονοπωλίων των χωρών στον ανταγωνισμό τους με άλλα μονοπώλια εν μέσω παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Αυτή θα είναι και η προτεραιότητα της Προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, η οποία και ανέλαβε την προεδρία του οργανισμού για το τρέχον εξάμηνο. Η Mercosur ιδρύθηκε το 1991 από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη ενώ η Βενεζουέλα συμμετέχει στην εμπορική ένωση από το 2006 και η πλήρης ένταξή της εκκρεμεί καθώς δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από τη Γερουσία της Παραγουάης. Ωστόσο, το καταστατικό θα τροποποιηθεί ώστε να παρακαμφθεί το «αγκάθι» ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο και τις υπόλοιπες χώρες, όπως το Εκουαδόρ, που έχει το καθεστώς συνδεδεμένου μέλους, όπως επίσης η Χιλή, η Κολομβία, η Βολιβία και το Περού. Ο Πρόεδρος της Παραγουάης Φερνάντο Λούγκο, συμφωνεί με την τροποποίηση που θα επιτρέψει την πλήρη ένταξη της Βενεζουέλας, μία ένταξη που σημαίνει τη σύνδεση της Mercosur και με την ALBA, (Μπολιβαριανή Συμμαχία της Αμερικής), άλλη μια οργάνωση που επιδιώκει την καπιταλιστική ολοκλήρωση, όπου συμμετέχουν οι Βενεζουέλα, Εκουαδόρ, Βολιβία, Νικαράγουα, κάποιες μικρές νησιωτικές χώρες της Καραϊβικής και η Κούβα (το γεγονός αυτό δεν αλλάζει το χαρακτήρα της οργάνωσης).

Στο σχέδιο απόφασης της Συνόδου της Mercosur, περιλαμβάνεται απαγόρευση σε όλα τα εμπορικά πλοία που χρησιμοποιούν την «παράνομη» σημαία των Νησιών Μαλβίνας κατά τους Αργεντινούς ή «Φόκλαντς» για τους Βρετανούς να προσεγγίζουν τα λιμάνια των χωρών του Mercosur δηλαδή τα λιμάνια της Βραζιλίας, της Ουρουγουάης, της Αργεντινής και της Παραγουάης. Ως απάντηση το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Βρετανίας αλλά και των κατοίκων των Νησιών «Φόκλαντς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ