Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συζήτηση για τους καταυλισμούς Ρομά στην Αττική

Βήμα τοπικιστικών και ρατσιστικών αντιλήψεων αποτέλεσε η πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, όπου και συζητήθηκε το θέμα των παράνομων καταυλισμών Τσιγγάνων. Αφορμή ήταν επικαιροποιημένη από το 2009 μελέτη της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, η οποία πρότεινε τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά από τον Ελαιώνα, σε δήμους στα κεντρικά Μεσόγεια. Οι Τσιγγάνοι στον εν λόγω καταυλισμό διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ προκειμένου να επιζήσουν μαζεύουν καλώδια, τα οποία καίνε στα παράνομα σκραπατζίδικα της περιοχής, με σοβαρούς κινδύνους τόσο για τη δική τους υγεία όσο και για τους κατοίκους των γύρω περιοχών.

Περιφερειακοί σύμβουλοι και δήμαρχοι που πήραν το λόγο, θυμήθηκαν όψιμα την ανάγκη να υπάρξει ένας εθνικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ξεχνώντας διαχρονικά τις ευθύνες τις δικές τους και των κυβερνήσεων. Η χαρακτηριστική, πάντως, επωδός των εκπροσώπων της Ανατολικής Αττικής ήταν ότι η περιοχή «δεν μπορεί να είναι η πίσω αυλή της Αθήνας».

Την ίδια ώρα περίσσεψαν οι θέσεις περί διαχωρισμού των Τσιγγάνων σε Ελληνες και ξένους. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου της παράταξης του ΛΑ.Ο.Σ., Αθ. Πλεύρη, ο οποίος ζήτησε να απελαθούν οι παράνομοι Τσιγγάνοι και μάλιστα αυτό να γίνει με δράση της αστυνομίας εντός των καταυλισμών. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γ. Ζαφειρόπουλος (ΝΔ) είπε ότι θα πρέπει να διαχωρίσουμε τους Ελληνες πολίτες Ρομά που σέβονται την κοινωνική συνοχή από αυτούς που δε σέβονται τίποτα. Ενώ ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός (ΠΑΣΟΚ) ισχυρίστηκε ότι «νοθεύτηκε η αλληλεγγύη των Τσιγγάνων με τις αθρόες εισαγωγές από άλλες χώρες».

«Κάποτε στη ναζιστική Γερμανία, μαζί με τους Ισραηλινούς και τους κομμουνιστές έκαιγαν και τους Ρομά. Αυτό τώρα δεν υπάρχει, είναι μια πρόοδος...», σχολίασε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιπποκράτης Κοκκινόπουλος. Ο ίδιος υπογράμμισε τις ευθύνες των κυβερνήσεων για τις άθλιες συνθήκες που ζουν αυτοί οι άνθρωποι και για την παραβατικότητα που αναπτύσσεται. Τόνισε την αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη λογική «να πάει αλλού το πρόβλημα» και κατέληξε ότι θα πρέπει με σχέδιο να προστατευτούν αυτοί οι άνθρωποι, κι αυτό γίνεται μόνο όταν ο λαός αποφασίσει να τους υπερασπίσει με λαϊκή εξουσία.

Το θέμα θα έρθει εκ νέου για συζήτηση στο σώμα για τη λήψη απόφασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ