Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποκούμπι των γυναικών οι σύλλογοι και οι ομάδες

Σε συνθήκες κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης από τη μεριά της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΕΕ-κεφαλαίου, αλλά και σημαντικών δειγμάτων ανάτασης του λαϊκού κινήματος πραγματοποίησαν οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ την παναττική τους σύσκεψη την περασμένη Τετάρτη. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι σύλλογοι και οι ομάδες είναι ότι η δράση που αναπτύσσουν για τα οξυμένα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας και των γυναικών που ανήκουν σε αυτή, παρά τις δυσκολίες, φέρνει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Οι πρωτοβουλίες για την οργανωμένη άρνηση πληρωμής των διαδοχικών φόρων, η μαζική επιστροφή των χαρατσιών στις κατά τόπους εφορίες και τα καταστήματα της ΔΕΗ, οι παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους και ειδικά εκεί που γίνονται απολύσεις, οι κινητοποιήσεις για τα ζητήματα της Υγείας και της Παιδείας, έχουν διαμορφώσει έναν πυρήνα γυναικών που σταθερά συσπειρώνεται στους συλλόγους και τις ομάδες και συμμετέχει στη δράση τους. Αν και στην πλειοψηφία των γυναικών παραμένει ο φόβος, η διστακτικότητα να συμμετέχουν στο κίνημα, η απογοήτευση και η αναζήτηση ατομικών λύσεων που καλλιεργείται από το σύστημα, οι δυνάμεις της ΟΓΕ μετρούν καθημερινά νέα παραδείγματα γυναικών που ξεπερνώντας τα εμπόδια αυτά αποφασίζουν να πάρουν θέση στην πάλη.

Μεγάλο μάθημα αποδείχθηκε η απεργιακή μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην «Ελληνική Χαλυβουργία». Οι σύλλογοι και οι ομάδες θα δώσουν συνέχεια στη στήριξη του αγώνα των χαλυβουργών διεκδικώντας, μαζί με την Επιτροπή που έχουν συγκροτήσει οι γυναίκες τους, να σταματήσουν οι πληρωμές για τα φροντιστήρια, τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες των παιδιών των απεργών, όσο διάστημα διαρκεί η απεργία.

Στοχευμένη παρέμβαση για την ανεργία

Απόλυτη προτεραιότητα αποκτά η δράση με επίκεντρο τις άνεργες, με δεδομένο ότι το ποσοστό της γυναικείας ανεργίας ξεπερνά το 20% και συνεχώς αυξάνεται, ιδιαίτερα στις νέες. Το κάλεσμα στις άνεργες να συσπειρωθούν γύρω από την ΟΓΕ, να οργανωθούν στις επιτροπές ανέργων των σωματείων και στις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές πρέπει να πάρει και νέες μορφές. Εκτός από τη σταθερή παρουσία έξω από τους τοπικούς ΟΑΕΔ, οι σύλλογοι και οι ομάδες επιδιώκουν σε συνεργασία με τα ταξικά σωματεία να έρθουν σε επαφή με τις άνεργες σε κάθε κλάδο αλλά και με τις δεκάδες αυτοαπασχολούμενες σε κάθε γειτονιά που έχουν ήδη βάλει λουκέτο ή οδηγούνται στο κλείσιμο και την ανεργία. Στόχος είναι να αναπτυχθεί συζήτηση και δράση για τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα προβλήματα των άνεργων γυναικών, να διεκδικήσουν αιτήματα για την ανακούφιση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Δραματική η κατάσταση στα σχολεία

Τα αδιέξοδα των λαϊκών οικογενειών αντανακλώνται και στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, καθώς η πείρα των συλλόγων δείχνει ότι αυξάνονται τα κρούσματα υποσιτισμού μαθητών. Η υποχρηματοδότηση των σχολείων εντείνει στο έπακρο τα προβλήματα, φουσκώνοντας το λογαριασμό που καλούνται να πληρώσουν οι γονείς. Στοιχισμένοι πίσω από τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας μια σειρά δήμοι προσπαθούν να φορτώσουν το βάρος στις πλάτες τους. Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρθηκαν από το σύλλογο του Μοσχάτου, όπου ο δήμος και οι σχολικές επιτροπές καλούν τους γονείς να προσφέρουν σε είδος, χρήματα και εργασία για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των σχολείων. Φτάνουν μέχρι το σημείο να προτείνουν στους γονείς να φτιάχνουν μικροπράγματα και να πουλούν μεταξύ τους, να διοργανώνουν στο χώρο του σχολείου παζάρια. «Φτιάξε ένα κέικ και πούλα 0,50 ευρώ κάθε κομμάτι»: έτσι προτείνουν στις μητέρες να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό στραγγαλισμό των σχολείων.

Οι σύλλογοι και οι ομάδες σε απάντηση στους δήμους που προβάλλουν τη «λύση» του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας, διεκδικούν ακόμα πιο αποφασιστικά έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων, για να μη μείνει κανένα παιδί χωρίς σωστή διατροφή, χωρίς θέρμανση, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ