Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
Κατήγγειλε επιθέσεις από ενόπλους

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΚΑΪΡΟ.-

«Δεν δόθηκε ποτέ εντολή στις στρατιωτικές ή αστυνομικές δυνάμεις να βάλλουν κατά αμάχων διαδηλωτών», σημείωσε ο Σύρος Πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο ABC. Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ παραδέχτηκε ότι «μπορεί να έγιναν λάθη που κατέληξαν αιματηρά και για τα οποία οι δράστες τιμωρούνται», αλλά επέμεινε ότι ποτέ δε διατάχθηκε η βίαιη καταστολή διαδηλωτών, τονίζοντας ότι οι πληροφορίες που κυκλοφορούν για διάφορα τέτοια φαινόμενα ούτε μπορούν να επιβεβαιωθούν, ούτε να διασταυρωθούν.

Ο Ασαντ κατήγγειλε, εκ νέου, ομάδες «εγκληματιών του ποινικού δικαίου, θρησκευτικά εξτρεμιστών και τρομοκρατών φίλα προσκείμενων στην Αλ Κάιντα» για τις αιματηρές αναταραχές, συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι η πλειοψηφία των απωλειών (που αμφισβήτησε ότι είναι 4.000 όπως υποστηρίζει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) προέρχεται από την πλευρά των οπαδών του. Αναρωτήθηκε, δε, κατά πόσο «είναι αξιόπιστος ο ΟΗΕ» για να θεωρούνται δεδομένα τα στοιχεία του και χαρακτήρισε «παιχνίδι» τη συμμετοχή της Συρίας στον Οργανισμό. Την κατηγορία της «αναξιοπιστίας» «επέστρεψε» στον Ασαντ ο Λευκός Οίκος, που έσπευσε να αντιδράσει και να υπερασπίσει ως αληθινές τις διάφορες μη διασταυρωμένες πληροφορίες που προέρχονται από τη Συρία.

Την ίδια ώρα, η τουρκική ηγεσία προσπαθούσε ν' απαντήσει στην καταγγελία της Δαμασκού ότι ο συριακός στρατός απέτρεψε την τελευταία στιγμή είσοδο 35 ενόπλων από το τουρκικό στο συριακό έδαφος. Η Αγκυρα δήλωνε ότι «δεν επιτρέπει σε κανέναν τρίτο να εξαπολύει επιθέσεις από το έδαφός της κατά της Συρίας». Βέβαια, δεν αιτιολόγησε πώς ακριβώς μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός φερόμενων ως λιποτακτών του συριακού στρατού βρήκε, καταρχάς, καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος και από εκεί εισήλθε ξανά στη Συρία. Και ο επικεφαλής του λεγόμενου «Ελεύθερου συριακού στρατού», άλλωστε, βρίσκεται στην Τουρκία.

Τέλος, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αράμπι, αποκάλυψε, στον αραβικό Τύπο, ότι την περασμένη εβδομάδα δέχτηκε έντονες πιέσεις από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ να παραπέμψει ο Σύνδεσμος το ζήτημα της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια διαδικασία που έγινε και με τη Λιβύη και άνοιξε το δρόμο για την εξαπόλυση ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Ο αλ Αράμπι δήλωσε, τουλάχιστον, ότι κατέστησε σαφές ότι μια τέτοια κίνηση σε βάρος της Συρίας δεν πρόκειται να γίνει από τον Αραβικό Σύνδεσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ