Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
Καταλύτης για ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Επί της ουσίας, το ιμπεριαλιστικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να εμποδίζει τα Σκόπια να ενταχθούν στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο

Με ψήφους 15 υπέρ και 1 κατά, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση Συμφωνία με την ΠΓΔΜ, όταν τον Απρίλη του 2008, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι, απείλησε με βέτο, αποτρέποντας τελικά να συζητηθεί η ένταξη της χώρας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Η απόφαση του Δικαστηρίου των ιμπεριαλιστών, αν και δεν έχει υποχρεωτική εφαρμογή, αποτελεί κλιμάκωση της πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων με την ΠΓΔΜ, προκειμένου να ολοκληρωθεί και τυπικά η ενσωμάτωση της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Επιβεβαίωση των παραπάνω αποτελεί το γεγονός ότι λίγες μόλις μέρες πριν την ανακοίνωση της απόφασης και ενώ αυτή ήταν γνωστή στα δυο μέρη, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρουέφσκι, με επιστολή του προς τον Λ. Παπαδήμο ζητούσε να πάρει η Ελλάδα την πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών που θα φέρουν τη χώρα του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ μέχρι το 2014.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, Μ. Νίμιτς, ανακοίνωσε χτες ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις δύο κυβερνήσεις και τις κάλεσε να θεωρήσουν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ως «μία ευκαιρία» να σκεφτούν εποικοδομητικά για τις αμοιβαίες σχέσεις τους και να εξετάσουν μία νέα πρωτοβουλία για να φθάσουν σε λύση του προβλήματος. Οπως λέει ο ίδιος, «ενημέρωσα τα δύο μέρη ότι είμαι έτοιμος να εργαστώ μαζί τους στην πρώτη ευκαιρία και να συστήσω την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξεύρεση μόνιμης λύσης».

Σύμφωνα με την απόφαση, η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, η οποία υπογράφτηκε στις 4 Σεπτέμβρη του 1995 και από τότε ρυθμίζει τις σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων. Το δικαστήριο έκρινε ότι έχει ευρεία ερμηνεία η πρόβλεψη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δε θα φέρει αντίρρηση στην είσοδο των Σκοπίων σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, εφόσον η χώρα αποπειράται να εισέλθει με το προσωρινό της όνομα «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)». Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται πως η ΠΓΔΜ έχει δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα σε οργανισμούς όπου η επιλογή των μελών γίνεται με ψηφοφορία.

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς ότι η ΠΓΔΜ, αφού γίνει δεκτή σε κάποιον διεθνή ή περιφερειακό οργανισμό, θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τη συνταγματική της ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι με βάση το άρθρο 11, παράγραφος 2, αλλά επίσης με βάση το Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το αίτημα της ελληνικής πλευράς δε δικαιολογεί την προβολή αντίρρησης στην είσοδο στο ΝΑΤΟ ως ΠΓΔΜ.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι «μία πρόσκληση θα απευθυνθεί στην πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αμέσως μόλις επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Η απόφαση αυτή έχει επαναβεβαιωθεί στις Συνόδους Κορυφής και τις υπουργικές συναντήσεις που επακολούθησαν». Από την πλευρά της Ελλάδας, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών καταθέτει τα διαπιστευτήριά του στο ιμπεριαλιστικό Δικαστήριο της Χάγης και εμμένοντας στην αδιέξοδη ονοματολογία επιχαίρει για το γεγονός ότι η Χάγη δικαίωσε τα Σκόπια μόνο σε ένα από τα δυο ζητήματα για τα οποία είχε προσφύγει. Οπως σημειώνει το ΥΠΕΞ, το Δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα της ΠΓΔΜ να διατάξει την Ελλάδα «να μην επαναλάβει παρόμοια συμπεριφορά στο μέλλον».

Στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνει ότι το Δικαστήριο «δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα της διαφοράς γύρω από το όνομα της ΠΓΔΜ, επιβεβαιώνοντας ότι η εν λόγω διαφορά πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο που ορίζουν οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Ομοίως, ο Λ. Παπαδήμος δήλωσε μεταξύ άλλων την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις «για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας erga omnes υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ