Κυριακή 13 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Πέδρο Πάσος Κοέλιο

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η «συνταγή» της συναίνεσης μεταξύ των λεγόμενων «κεντροδεξιών» και των «κεντροαριστερών» δυνάμεων έχει πραγματοποιηθεί και στην Πορτογαλία, όταν οι «Σοσιαλιστές» (PS) και οι «Σοσιαλδημοκράτες» (PSD) «ένωσαν τις δυνάμεις τους» προκειμένου να υλοποιηθούν τα αντιλαϊκά μέτρα που κάνουν κόλαση τη ζωή του λαού.

Την Παρασκευή υιοθετήθηκε σε πρώτη ανάγνωση από το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ο κρατικός προϋπολογισμός, όπου περιέχονται βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, συνέχεια της προηγούμενης πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυρίαρχες δυνάμεις μετά τη συμφωνία για παροχή δανείου 78 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ και την ΕΕ τον περασμένο Μάη, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες του κεφαλαίου από την καπιταλιστική κρίση. Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο προβλέπει περισσότερες περικοπές στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας, αύξηση των φόρων στα προϊόντα, στα εισοδήματα και στα ακίνητα, ενώ θα καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων με μηνιαίες απολαβές άνω των 1.000 ευρώ. Αυξάνεται το ωράριο κατά 30 λεπτά στον ιδιωτικό τομέα, μειώνονται οι υπερωρίες και οι εθνικές αργίες και προωθούνται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που συμπεριλαμβάνουν ευέλικτα ωράρια εργασίας και καθιστούν την απόλυση ευκολότερη.

Παρά την πρόσφατη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, τα λαϊκά στρώματα συνεχίζουν καθημερινά τον αγώνα τους κατά της εφαρμοζόμενης πολιτικής, με επόμενο μεγάλο σταθμό τη γενική απεργία που έχει κηρυχθεί για τις 24 Νοέμβρη. Και στην Πορτογαλία, αποδεικνύεται ότι η μόνη λύση για τους λαούς είναι η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.


Κ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ