Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ALAPIS
Θέτει ξεκάθαρα ζήτημα μείωσης προσωπικού

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η οργάνωση των 1.400 εργαζομένων του ομίλου, με γνώμονα τις δικές τους ανάγκες

Ολο και πιο κοντά στην απόλυση και τη μείωση των μισθών τους φέρνει ο όμιλος ALAPIS τους περίπου 1.400 εργαζόμενους, ο οποίος έχει ήδη κάνει αίτηση υπαγωγής του στο άρθρο 99 περί πτώχευσης. Με προχτεσινό προκλητικό δελτίο Τύπου, ο όμιλος δηλώνει ότι βρίσκεται στην «ευχάριστη θέση» να ανακοινώσει το διορισμό του νέου διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος «θα προετοιμάσει ένα θεμελιώδες σχέδιο αναδιάρθρωσης» για «μείωση των λειτουργικών εξόδων» και «καταργώντας πλεονάζουσες διαδικασίες και προσωπικό». Να θυμίσουμε ότι ήδη ο όμιλος έχει επιχειρήσει να μειώσει κατά 30% τους μισθούς των εργαζομένων και τώρα μιλάει ξεκάθαρα και για μείωση προσωπικού.

Η ανάγκη για ταξικά προσανατολισμένη οργάνωση των εργαζομένων του ομίλου καθημερινά προβάλλει όλο και πιο επιτακτική. Ηδη έχει συγκροτηθεί Επιτροπή Αγώνα, έχουν συγκεντρωθεί οι ατομικές συμβάσεις που μοίρασε η εταιρεία για μειώσεις μισθών, ενώ οι εργαζόμενοι είναι σε διαδικασία συγκρότησης επιχειρησιακού σωματείου στον όμιλο. Ωστόσο, η προσπάθεια οι εργαζόμενοι να οργανωθούν και να παλέψουν σύμφωνα με τις ανάγκες και τα συμφέροντα της τάξης τους, επιδιώκεται να αποδυναμωθεί, να έρθει στα «μέτρα» της εργοδοσίας. Διευθυντικά στελέχη επιχειρούν να επιβάλουν την εργοδοτική αντίληψη, ότι το υπό σύσταση σωματείο θα πρέπει να έχει «ιδεολογική και πολιτική ανεξαρτησία», στερώντας το δικαίωμα από τους εργαζόμενους να φέρει ο καθένας τη δική του πολιτική άποψη και αφήνοντάς τους μπροστά στην εργοδοτική ιδεολογική παρέμβαση και τρομοκρατία.

Θέλουν να στερήσουν, δηλαδή, από τους εργαζόμενους, το δικαίωμα (και την ανάγκη) να έχουν λόγο για πολιτικά θέματα, για τα κόμματα, για τον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής, να επιλέξουν το δρόμο ανάπτυξης, όπου το φάρμακο δε θα είναι εμπόρευμα στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων, όπως είναι σήμερα, με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς.

Την ίδια στιγμή, οι παραπάνω δυνάμεις θέτουν στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, που θα αποφασίσει την ίδρυση του σωματείου, ξεκάθαρα πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα, όπως: Οτι το σωματείο θα υπερασπίζει τα «δίκαια εργατικά αιτήματα», λες και υπάρχουν και «άδικα». Οτι το σωματείο θα κηρύσσει απεργίες ή στάσεις εργασίας «με τις προϋποθέσεις που τάσσει ο νόμος», υπονοώντας ότι υπάρχουν «νόμιμοι» και «παράνομοι» αγώνες. Οτι το σωματείο θα συμμετέχει σε δευτεροβάθμιες οργανώσεις, όπως Ομοσπονδίες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετέχει και στην Ομοσπονδία των Ιατρικών Επισκεπτών, που είναι μια διασπαστική και κατάφορα εργοδοτική Ομοσπονδία και έχει βάλει πλάτη σε όλες τις κυβερνητικές και εργοδοτικές απαιτήσεις.

Στον αντίποδα, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου δίνουν από την πρώτη στιγμή μάχη για ένα γερό σωματείο με ταξικό προσανατολισμό, με ταξική ενότητα απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του κλάδου και των άλλων κλάδων.

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο

Ερώτηση, σχετικά με τις απειλές του φαρμακευτικού ομίλου «ALΑPIS PHARMA ABEE», για απολύσεις και μειώσεις μισθών κατέθεσε τη Δευτέρα εκ μέρους της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ ο Μπάμπης Αγγουράκης, καταδικάζοντας παράλληλα αυτές τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ