Το νομοθέτημα καταψήφισε το ΚΚΕ
Υποδομές στρατηγικής σημασίας για την αμυντική ικανότητα της χώρας περνάνε στα μονοπώλια, η θέση των οποίων ενισχύεται με νομοσχέδια όπως αυτό που καταψήφισε το ΚΚΕ στη Βουλή |
Αναφερόμενος στις στρατηγικές κατευθύνσεις που προωθούνται με το νομοθέτημα, ο Α. Νάνος σημείωσε ότι «υπάρχει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης η κατεύθυνση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας», η οποία θα βρίσκεται στον έλεγχο του γαλλογερμανικού άξονα, αφού εκεί συγκεντρώνονται οι μεγαλύτερες βιομηχανίες του κλάδου. Το νομοσχέδιο, σημείωσε, «υπηρετεί αυτή την στρατηγική» και προβλέπει το «να αρθούν όλοι οι περιορισμοί που σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό».
Ουσιαστικά, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, οι ελληνικές αμυντικές επιχειρήσεις «δίπλα σε αυτούς του κολοσσούς θα υπάρχουν ως υπεργολάβοι ή ως εταιρίες φασόν», οι οποίες «θα παράγουν είτε ό,τι περισσεύει είτε ό,τι δεν συμφέρει να παράγουν τα μεγαθήρια του κλάδου». Αυτό, είπε, θα επιφέρει «αρνητικά αποτελέσματα για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία», που ήδη «βρίσκεται σε πορεία συρρίκνωσης, απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης». Ενδεικτικά, ανέφερε ότι «η ΕΛΒΟ προχωρά σε πλήρη ιδιωτικοποίηση. Για τα ΕΑΣ η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε εκχώρηση του 65% των μετοχών και σε συρρίκνωση. Επίσης στην ΕΑΒ από 3.250 εργαζόμενους, σήμερα εργάζονται 1.260 και υπάρχει προοπτική μεγαλύτερης συρρίκνωσης του προσωπικού».
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του Μ. Χαραλαμπόπουλος υποστήριξε ότι πρόκειται για επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τη μεταφορά πυρομαχικών και όπλων, ισχυρισμό με τον οποίο συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μουσουρούλης. Το νομοσχέδιο «εναρμονίζει τις σχέσεις και τους κανόνες στην ΕΕ», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Α. Χρυσανθακόπουλος.