Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιτακτική ανάγκη η αντισεισμική θωράκιση

Σαράντα πέντε ακατοίκητες κατοικίες και άλλες 350 με μικρότερες ζημιές, άφησε πίσω της η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στο Δήμο Οιχαλίας, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό

Ιδιαίτερα καταστροφική αποδεικνύεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα που σημειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας της Μεσσηνίας, με αποκορύφωμα τους σεισμούς της 10ης Οκτώβρη, αφού άφησαν πίσω τους 45 ακατοίκητες κατοικίες και άλλες 350 με μικρότερες ζημιές, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση που ανακοινώθηκε προχτές. Παρ' όλα αυτά και ενώ συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας, την ίδια στιγμή η αντισεισμική θωράκιση παραμένει στα αζήτητα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Στη περιοχή του Δήμου Οιχαλίας διενεργήθηκαν συγκεκριμένα μέχρι σήμερα από μηχανικούς των Υπηρεσιών Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) περισσότερες από 400 περίπου αυτοψίες. Σύμφωνα με αυτές, οι βλάβες των κτιρίων επικεντρώνονται στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Κατσαρού σε παλαιά πλινθόκτιστα και λιθόκτιστα κτίσματα. Διαπιστώθηκαν και καταγράφηκαν σοβαρές βλάβες σε 30 μόνιμες κατοικίες και 15 δευτερεύουσες, καθώς και ελαφρότερες βλάβες σε 350 κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, καθώς και σε 10 εκκλησίες.

Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης, που επισκέφτηκε την περιοχή επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, το υπουργείο προωθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για την οριοθέτηση της σεισμόπληκτης περιοχής και τον καθορισμό των μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών, που όπως δείχνει και η μέχρι σήμερα εμπειρία θα είναι παντελώς ανεπαρκής. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το υπουργείο υπολογίζει πως η δαπάνη για την αποκατάσταση ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, σε αντίθεση με την πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αντιμετωπίζει την αντισεισμική θωράκιση της χώρας ως ένα μεγάλο έργο υποδομής για την προστασία της ζωής του λαού, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο του προγράμματός του για τη λαϊκή οικονομία. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, όπου η γη, η λαϊκή στέγη, τα δημόσια έργα δε θα αποτελούν εμπορεύματα, μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ο σχεδιασμός αυτός θα αξιοποιήσει τους Ενιαίους αποκλειστικά Κρατικούς Φορείς στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, όπως οι μεταφορές, οι κατασκευές, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες.

Για να ανοίξει ο δρόμος γι' αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική, καλεί το λαό άμεσα να παλέψει για τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί, καθώς και τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χρειάζεται, επίσης, η συγκρότηση δημόσιου φορέα κατασκευών για την υλοποίηση των έργων αντισεισμικής θωράκισης.

Επίσης σημειώνει την ανάγκη ενημέρωσης, ετοιμότητας και ορθολογικής συμπεριφοράς πριν, κατά και μετά το σεισμό, καθώς και την απαίτηση να γίνεται μια εθνική άσκηση αντισεισμικής ετοιμότητας κάθε χρόνο. Τονίζει, ακόμη, την ανάγκη πιστής τήρησης του εκάστοτε ισχύοντος Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού, καθώς και τη σχολαστική τήρηση του Μητρώου Κτιρίων. Επισημαίνει την απαίτηση προσεισμικού ελέγχου μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων (σχολεία, νοσοκομεία, εργοστάσια, χώροι διασκέδασης κ.λπ.) και την αποκατάστασή τους, όπου αυτό χρειάζεται, ή την αντικατάστασή τους από άλλα κτίρια.

Ειδικότερα, το ΚΚΕ προτείνει:

  • Την ανάπτυξη της έρευνας (ποσοτικά και ποιοτικά) με τη διάθεση της χρηματοδότησης, του απαιτούμενου ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού.
  • Τη σύνταξη μικροζωνικών μελετών και μελετών γεωλογικής καταλληλότητας, που θα λαμβάνονται υπόψη στον πολεοδομικό σχεδιασμό, στον καθορισμό όρων δόμησης, της μελέτης των κτιρίων και έργων υποδομής.
  • Τη σύνταξη μελετών χωροθέτησης των μεγάλων έργων και των σημαντικών εγκαταστάσεων, που να λαμβάνουν υπόψη το σεισμικό κίνδυνο της περιοχής.
  • Την καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διαφόρων περιοχών, τη θέσπιση ειδικών όρων μελέτης κατασκευής ή την απαγόρευση δόμησης σε αυτές.
  • Το δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών κ.λπ. και τη θέσπιση ειδικών όρων για τους χώρους μαζικής συγκέντρωσης. Σύνταξη μελετών χωροθέτησης των μεγάλων έργων.
  • Την προστασία και ανάπτυξη των ελεύθερων χώρων, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έκτακτες ανάγκες, δηλαδή για την εκτόνωση του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού.
  • Τον έλεγχο συνθηκών εργασίας και την ασφάλεια των εργαζομένων στη βιομηχανία.
  • Τον έλεγχο των χώρων όπου φοιτά (σχολεία, φροντιστήρια), αλλά και των χώρων που διασκεδάζει η νεολαία.
  • Τη συνεχή ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής όπου ζει και για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου, τόσο ατομικά, όσο σε επίπεδο γειτονιάς και δήμου.
  • Τον εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή του μηχανισμού επέμβασης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ