Τρίτη 1 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Στο δρόμο οι σπουδαστές των ΤΕΙ στις 11 Νοέμβρη

Κάλεσμα του ΜΑΣ για πανελλαδικό συλλαλητήριο, κόντρα στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΙ

Σε πανελλαδικό συλλαλητήριο σπουδαστών των ΤΕΙ, στις 11 Νοέμβρη, 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια, καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα ιδρύματα, που υπολειτουργούν, λόγω των περικοπών. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα τονίζεται πως στα ΤΕΙ «ειδικά φέτος η κατάσταση είναι πιο εκρηκτική από ποτέ, ενώ με το νόμο πλαίσιο μπαίνει οριστική ταφόπλακα στις σπουδές μας. Οι σπουδαστές από την αρχή της χρονιάς έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα βουνό από εμπόδια και δυσκολίες για να σπουδάσουμε. Πιο συγκεκριμένα:

Εχουν μειωθεί κατακόρυφα οι ώρες και ο αριθμός των συμβασιούχων ωρομίσθιων διδασκόντων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα:

  • Να υπάρχουν σε όλα τα εργαστήρια λίστες αναμονής έως και 100 άτομα.
  • Στα εργαστήρια και στις θεωρίες οι σπουδαστές να είναι στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες. 50 σπουδαστές σε εργαστήριο των 20 θέσεων.
  • Να μη γίνονται θεωρίες.

Στραγγαλίζουν οικονομικά τα Ιδρύματα με τους μειωμένους προϋπολογισμούς που φτάνουν σε μείωση κατά 60%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα:

  • Κόβουν τα δωρεάν πάσο, μας στέλνουν πελατεία στη "Γερμανός ΑΕ" να τα πληρώνουμε 2,5 ευρώ.
  • Κόβουν τη δωρεάν σίτιση.
  • Για τα παιδιά από άλλες πόλεις, το κόστος της στέγασης είναι δυσβάσταχτο, αφού εστίες για τα ΤΕΙ δεν υπάρχουν και τα λίγα δωμάτια που δίνονται δεν φτάνουν "ούτε για ζήτω".

Ταυτόχρονα, εφαρμόζουν τα μονά - ζυγά εξάμηνα και μειώνουν τις ώρες που μπορούμε να δηλώσουμε το εξάμηνο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα:

  • Να μείνει ακόμα και ένα χρόνο πίσω ένας σπουδαστής στις σπουδές του, αν για παράδειγμα μπει σε λίστα αναμονής.
  • Πολλοί σπουδαστές που εργάζονται ή οι οικογένειές τους δεν τα βγάζουν πέρα θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, ειδικά με την εφαρμογή του ν+2 στο νέο νόμο.

Συνεχίζεται το ξεζούμισμα της τσέπης μας με το ελεεινό καθεστώς με βιβλία που πληρώνουμε, το κόστος για τις μεταφορές, τις σημειώσεις, τα υλικά και τα αναλώσιμα (που σε κάποια τμήματα φτάνει και τα 150 ευρώ το εξάμηνο). Οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική είναι ακόμα απλήρωτοι. Συνεχίζεται η άθλια κατάσταση με την ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή».

Το ΜΑΣ σημειώνει πως αυτή η κατάσταση έχει «αιτία, ένοχο με όνομα» και αποδίδει τις ευθύνες στις κατευθύνσεις της ΕΕ, της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ χρόνια τώρα. Σημειώνει, δε, και τις ευθύνες των διοικήσεων των Ιδρυμάτων.

Το ΜΑΣ καταθέτει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδικήσεων και καλεί σε Γενικές Συνελεύσεις Συλλόγων, Τμημάτων, Εξαμήνων, σε κινητοποιήσεις σε όλες τις σχολές και τα Τμήματα, για αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ