Σάββατο 29 Οχτώβρη 2011 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ρασίντ Γανούσι

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε μια εκστρατεία «καλής πίστης» έχει επιδοθεί από τη στιγμή που επέστρεψε μετά την εκδίωξη Μπεν Αλι στην Τυνησία ο ηγέτης του ισλαμιστικού κόμματος «Ενάχντα». Στόχος του Ρασίντ Γανούσι είναι να καθησυχάσει τους συμπατριώτες του που έχουν μνήμες (ή και ουλές) από τις επιθέσεις σε όποιον (γυναίκα ή άνδρα) τολμούσε να παραβεί την αυστηρή εφαρμογή του ισλαμικού νόμου, αλλά και να διαβεβαιώσει την τυνησιακή αστική τάξη και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ότι δεν προτίθεται να παρεκκλίνει από τις ράγες του καπιταλισμού.

Η διασφάλιση της εκλογικής πρωτιάς θεωρούνταν μάλλον αναμενόμενη, αφού, όπως όλα τα ισλαμιστικά κόμματα, ιδίως αυτά που εντάσσονται στο δίκτυο των «Αδελφών Μουσουλμάνων», το «Ενάχντα» διατηρούσε εκτενές φιλανθρωπικό δίκτυο σε όλη τη χώρα, το οποίο λειτούργησε τώρα ως εκλογικός μηχανισμός. Ο Γανούσι δε δίστασε να επαναλάβει πολλάκις ότι πρότυπό του είναι η Τουρκία του Ερντογάν, ο οποίος τον αντάμειψε με σημαντική υλικοτεχνική και χρηματική βοήθεια.

Το «Ενάχντα» έχει διαβεβαιώσει σε δημόσιες τοποθετήσεις, αλλά και σε συναντήσεις (με εκπροσώπους εταιρειών, του χρηματιστηρίου, ξένων μονοπωλίων, αλλά και των ΗΠΑ, της Γαλλίας κ.λπ.), ότι θα ενισχύσει παντοιοτρόπως τις ξένες επενδύσεις και την καπιταλιστική ανάπτυξη και ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τον ισλαμικό νόμο (που τυπικώς απαγορεύει τον τόκο) στην οικονομία. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι θα κάνει ελιγμούς, καθώς χρειάζεται κυβερνητική συνεργασία, αφού δεν εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ