Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Παρέμβαση για την προστασία των ανέργων

Στον ΟΑΕΔ Λάρισας έγινε χτες παράσταση διαμαρτυρίας από ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ, ΟΓΕ και Εργατικό Κέντρο

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ στη Λάρισα
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ στη Λάρισα
Mε παράσταση διαμαρτυρίας, στο κατάστημα του ΟΑΕΔ, συνεχίστηκαν χτες, στη Λάρισα, οι αγωνιστικές παρεμβάσεις του Εργατικού Κέντρου και των Τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και του Συλλόγου Γυναικών - μέλος ΟΓΕ, για τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης των ανέργων. Οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και των αγωνιστικών συσπειρώσεων συναντήθηκαν με τη διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ Αναστασία Γεράκη, στην οποία επέδωσαν υπόμνημα με τις άμεσες διεκδικήσεις που θέτουν.

Οπως τόνισε, στα πλαίσια της συνάντησης, ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τις διεκδικήσεις αυτές πρέπει να επιβάλλει με τον αγώνα του το εργατικό - λαϊκό κίνημα, χωρίς να υπάρχουν, βεβαίως, αυταπάτες ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η διευθύντρια, οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στη Θεσσαλία, φτάνουν στις 46.000, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος αν ληφθούν υπόψη όσοι δεν είναι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, οι μικρομεσαίοι αγρότες που ξεκληρίζονται, οι μικρομαγαζάτορες που κλείνουν τα καταστήματά τους κ.ά. Ανέφερε, επίσης, ότι αυτό το διάστημα στην περιοχή εφαρμόζονται, σε πολλές επιχειρήσεις, προγράμματα «διατήρησης των θέσεων εργασίας». Δηλαδή, ο ΟΑΕΔ δίνει «ζεστό χρήμα» στους εργοδότες από τις εισφορές των εργαζομένων για να μην κάνουν απολύσεις για όσο διάστημα είναι ενταγμένες σ' αυτά τα προγράμματα.

Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στην ανεργία που αποφασίστηκαν θα συνεχιστούν με παραστάσεις και διαμαρτυρίες στη ΔΕΗ, στην Επιχείρηση Φυσικού Αερίου, στις ΔΕΥΑ, στους Δήμους και σε άλλες υπηρεσίες, σε ημερομηνίες που θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, θα αναπτυχθεί πολύμορφη πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα με αποδέκτες και συμμέτοχους τους άνεργους και τις οικογένειές τους.

Οι διεκδικήσεις

Στο υπόμνημα τους, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και οι Τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και ο Σύλλογος Γυναικών - μέλος ΟΓΕ, αναφέρονται στις άμεσες διεκδικήσεις του ταξικού κινήματος για την οικονομική ανακούφιση των ανέργων και περιορισμού της ανεργίας, όσο γίνεται στα πλαίσια του εκμεταλλευτικού συστήματος. Οπως να μην πληρώσουν οι άνεργοι τα χαράτσια της έκτακτης εισφοράς και για τα ακίνητα που ήδη έχουν αρχίσει να στέλνονται στα νοικοκυριά, να δοθεί σε όλους έκτακτο βοήθημα ύψους 1.400 ευρώ, να μη γίνει καμία μείωση του αριθμού των δικαιούχων και του ποσού του Ταμείου Ανεργίας, αλλά να ορισθεί στο 80% του κατώτερου μισθού των 1.400 ευρώ που διεκδικεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Οσον αφορά στη Λάρισα, άμεσα αιτήματα είναι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, σαν ζαχαρουργείο κάτω από κρατική ιδιοκτησία, η δημοπράτηση και ανέγερση των Εργατικών Κατοικιών στη συνοικία της Τούμπας και του Αγίου Θωμά, να επισπευσθούν οι μελέτες του ΟΕΚ και να δημοπρατηθούν εργατικές κατοικίες στα οικόπεδα Ομορφοχωρίου, Τσαριτσάνης και Φαλάνης, να γίνει αγορά νέων οικοπέδων από τον ΟΕΚ για κατασκευή εργατικών κατοικιών στη Λάρισα και σε άλλους Δήμους του νομού, να κατασκευαστούν έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, να κατασκευαστεί η συνδετήρια πτέρυγα του Νομαρχιακού Νοσοκομείου κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ