Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Νεκρός ο Καντάφι μέσα σε πλήθος ερωτηματικών

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Το θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι επιβεβαίωσε, μετά από ώρες αντικρουόμενων πληροφοριών, ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ένας εκ του ηγετικού διδύμου του Μεταβατικού Συμβουλίου, συμπληρώνοντας ότι εντός των επομένων ωρών το Συμβούλιο θα δώσει λεπτομέρειες για το συμβάν και θα προχωρήσει στην επίσημη ανακήρυξη της απελευθέρωσης της Λιβύης. Της ανακοίνωσης προηγήθηκαν πολλές ώρες αντικρουόμενων πληροφοριών, ενώ τα ερωτήματα ως προς τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου του Καντάφι παραμένουν πολλά.

Σύμφωνα με μία εκδοχή εντοπίστηκε νεκρός σε υπόγειο δίκτυο υπονόμων, καθώς οι ένοπλοι του Μεταβατικού Συμβουλίου καταλάμβαναν τα τελευταία σημεία της Σύρτης, θέτοντας και το τελευταίο προπύργιο του Καντάφι υπό τον έλεγχό τους. Βίντεο που μετέδωσε αργά χτες το «αλ Τζαζίρα» έδειχνε τον Καντάφι να είναι ζωντανός και βαριά τραυματισμένος, όταν πέφτει στα χέρια των μαχητών του Συμβουλίου και να διαπομπεύεται και πιθανά αργότερα να εκτελείται.

Το ΝΑΤΟ, υπό τις βόμβες του οποίου πραγματοποιήθηκε και η χτεσινή τελική επιχείρηση, ανακοίνωνε ότι έπληξε αεροπορικώς δύο στρατιωτικά οχήματα που συμμετείχαν σε αυτοκινητοπομπή που εγκατέλειπε τη Σύρτη και φερόταν να είναι του Καντάφι. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι δεν μπορεί να βεβαιωθεί αν μέσα στα οχήματα βρισκόταν ο πρώην Λίβυος ηγέτης, αν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστήριζαν ότι πιθανότατα επρόκειτο για στοχευμένο πλήγμα. Πηγές του Συμβουλίου ανέφεραν ότι η σορός του Καντάφι μεταφέρθηκε σε τέμενος της Μιζράτα, όπου αναμένονταν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία για να πάρουν εικόνες.

Εξίσου συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες όσον αφορά την τύχη και των δύο γιων του Καντάφι, Μουτασίμ και Σαΐφ αλ Ισλάμ. Ο πρώτος φέρεται, κατά μία εκδοχή, να έχει σκοτωθεί, κατά μία δεύτερη, να έχει συλληφθεί τραυματισμένος, και κατά μία τρίτη απλώς να έχει συλληφθεί. Οσο για τον Σαΐφ αλ Ισλάμ φέρεται, πάντα σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου, να βρίσκεται σε άλλη αυτοκινητοπομπή που είχε εγκαταλείψει τη Σύρτη πριν από αυτήν που έπληξε το ΝΑΤΟ, και να βρίσκεται πλέον στο μέσον σκληρών μαχών.

Την είδηση της απώλειας του Καντάφι δεν είχε επιβεβαιώσει αργά το βράδυ η Ουάσιγκτον και απέφυγε να σχολιάσει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών από το Αφγανιστάν. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνιζε ότι πρόκειται για μέρα «που θα θυμούνται τα θύματα του Καντάφι», ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν μίλησε για «ημέρα ιστορικής μετάβασης, κατά την οποία αρχίζει ένας δρόμος εξαιρετικά δύσκολος για τη χώρα», καλώντας σε εθνική ενότητα και συμφιλίωση στη Λιβύη. Η ΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι «ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής δεσποτισμού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ