Τρίτη 18 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Τα μονοπωλιακά κέρδη καλά κρατούν

Τα κέρδη που έχει εξασφαλίσει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων τις τελευταίες δεκαετίες στα μονοπώλια των σούπερ μάρκετ αποδεικνύονται «ανθεκτικά» και την περίοδο που για τα λαϊκά νοικοκυριά έχει γίνει δυσβάσταχτη ακόμα και η απόκτηση των καθημερινών αναγκαίων για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτό «μαρτυρούν» τα οικονομικά αποτελέσματα 76 σούπερ μάρκετ για το 2010, που επεξεργάστηκε η «Direction Business Reports», σύμφωνα με τα οποία παρά τη μείωση των προ φόρων κερδών διατηρούνται σε προκλητικά υψηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή, ο εξοντωτικός πόλεμος που δέχονται οι πιο αδύναμοι κρίκοι της αγοράς αποδίδει καρπούς για τα μονοπώλια, που συνεχίζουν να ενισχύουν την κυριαρχία τους εντείνοντας τις διαδικασίες συγκέντρωσης. Οπως διαπιστώνουν και οι συντάκτες της έρευνας, «πολλές ήταν οι αλυσίδες που επωφελήθηκαν από την αποχώρηση ομίλων αλλά και τα λουκέτα καταστημάτων προκειμένου να ενισχύσουν τον τζίρο τους εντείνοντας το φαινόμενο της συγκέντρωσης».

Ειδικότερα, με βάση τα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα σε 79 σούπερ μάρκετ, ο συνολικός τζίρος φαίνεται να αυξήθηκε οριακά το 2010 και διαμορφώθηκε στα 9,608 δισ. ευρώ από 9,488 δισ. το 2009. Αντίστοιχα οριακά αυξημένο εμφανίζεται και το μεικτό κέρδος, που διαμορφώθηκε στα 1,931 δισ. ευρώ έναντι 1,918 δισ. ευρώ το 2009, ενώ κατά 81,41% παρουσιάζονται μειωμένα τα προ φόρων κέρδη, στα 27,01 εκατ. ευρώ το 2010 από 145,32 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο. Ας σημειωθεί ότι η «θορυβώδης» από πρώτη ανάγνωση μείωση των κερδών προ φόρων στην πραγματικότητα είναι το λογιστικό αποτέλεσμα που διαμορφώνει η ζημία που εμφάνισε ένας μικρός αριθμός σούπερ μάρκετ (στα 45 πρώτα στην κατάταξη με βάση τον τζίρο που δημοσιοποίησε η συγκεκριμένη εταιρεία μόνο 6 εμφανίζουν ζημιές). Την ίδια στιγμή μόνο οι πρώτες 15 αλυσίδες σε τζίρο καρπώθηκαν το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας. Από τα 9,608 δισ. ευρώ τζίρο των 79, στους 15 ανήκουν περισσότερα από 8 δισ.!

Κατά τ' άλλα καμία έκπληξη δεν αποτελεί ότι τα ντόπια και ξένα μονοπώλια βρίσκονται στην πυραμίδα των πωλήσεων και καρπώνονται το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης. Η γαλλική «Carrefour», ο «Βασιλόπουλος», που ανήκει στη βελγική πολυεθνική Delheize, ο «Βερόπουλος», ο «Σκλαβενίτης», η «Μετρό» και ο «Μασούτης» είναι μεταξύ των αλυσίδων με τους μεγαλύτερους τζίρους, ενώ και η γερμανική «Lidl» συγκαταλέγεται μεταξύ της πρώτης τριάδας. Στην κορυφή της κερδοφορίας βρίσκονται «Βασιλόπουλος», «Σκλαβενίτης», «Μετρό» και «Μασούτης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ