Σάββατο 15 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διαμαρτυρίες και πολύμορφες βλέψεις

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Συνεχίζονται οι δράσεις του λεγόμενου κινήματος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» στον απόηχο των κινητοποιήσεων των φοιτητών σε 110 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα σε όλη την αμερικανική επικράτεια ενώ περισσότερες διαμαρτυρίες προετοιμάζονται. Η καταστολή κλιμακώνεται συνεχώς μετά την επίθεση της αστυνομίας της Βοστώνης στη συγκέντρωση στο πάρκο Ντιούι, ενώ ανάλογες επιχειρήσεις απομάκρυνσης όσων διαδηλώνουν πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Πόρτλαντ, το Σακραμέντο, το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Αντζελες, το Σαν Ντιέγκο, την Ατλάντα, στο Ντένβερ μετά από προτροπή των δημοτικών αρχών.

Με δεδομένο ότι αυτές οι διαμαρτυρίες, που εκφράζουν την υπαρκτή οργή λαϊκών στρωμάτων που βιώνουν τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης (ανεργία, εξευτελιστικούς μισθούς, εκατομμύρια που στερούνται ιατρικής περίθαλψης), εμφανίζονται με αιτήματα ενάντια στους τραπεζίτες και τις πολυεθνικές, αλλά χωρίς συγκεκριμένη εναλλακτική σύγκρουσης με το κεφάλαιο, είναι εύκολα χειραγωγήσιμες.

Ετσι όπως έγινε γνωστό ο Λεχ Βαλέσα, πρωταγωνιστής της υπονόμευσης του σοσιαλισμού στην Πολωνία, δηλώνει ότι ενδεχομένως θα στείλει ένα γράμμα στήριξης ή ίσως και θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη... Είχαν προηγηθεί με δηλώσεις συμπάθειας ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Μπεν Μπερνάκι, ο πρώην αντιπρόεδρος Αλ Γκορ, ο πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζόζεφ Στίγκλιτς, ακόμα και ο μεγαλοκαρχαρίας Τζορτζ Σόρος. Για τον τελευταίο έχουν βγει φήμες - προβάλλονται από δυνάμεις των ρεπουμπλικάνων - ότι χρηματοδοτεί μέσω διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων το λεγόμενο κίνημα «Καταλάβετε την Γουόλ Στριτ». Το σίγουρο είναι ότι οι διαδρομές αυτές είναι δύσκολο να εξακριβωθούν, ωστόσο είναι φανερό ότι την αστική τάξη την συμφέρει ένα κίνημα εκτόνωσης, παρά ένα οργανωμένο συνειδητοποιημένο ταξικό κίνημα ρήξης με την εξουσία της. Και φυσικά για να υπάρξει τέτοιο απαιτείται η ύπαρξη επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος που λείπει στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ