Σάββατο 15 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δασοκτόνες διατάξεις στο Πολεοδομικό νομοσχέδιο

Νέες δασοκτόνες και αντιπεριβαλλοντικές διατάξεις κατέθεσε με τροπολογία η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο - «σκούπα» για το νέο τρόπο έκδοσης των αδειών δόμησης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

  • Παρέχεται η δυνατότητα τροποποίησης εκ των υστέρων των κυρωμένων δασικών χαρτών ύστερα από πράξεις της διοίκησης, δηλαδή αυξάνει τον κίνδυνο ευρείας έκτασης αποχαρακτηρισμών δασών και δασικών εκτάσεων σε περιπτώσεις επεκτάσεων σχεδίων πόλης κ.λπ. που έγιναν μετά την κύρωση των δασικών χαρτών. Ουσιαστικά, καταργείται ο ρόλος των δασικών χαρτών ως εργαλείο για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων.
  • Ιδιωτικοποιεί και την κρίσιμη λειτουργία της εξέτασης αντιρρήσεων όσων έχουν συμφέρον να μη χαρακτηριστεί κάποια έκταση ως δασική κατά τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών. Ειδικότερα, δίδεται η δυνατότητα στον υπουργό Περιβάλλοντος με απόφασή του να αναθέσει σε ιδιώτες την εξέταση των αντιρρήσεων για ένα δασικό χάρτη που έχει αναρτηθεί. Παράλληλα, αυξάνεται το χρονικό διάστημα υποβολής των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών από 45 ημέρες σε 60 μέρες. Επίσης. με άλλη παράγραφο απαγορεύει στο δημόσιο να προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε βραχώδεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις.
  • Με άλλη διάταξη απαλλάσσει τις τουριστικές επιχειρήσεις, σε περιοχές εκτός σχεδίου, από την υποχρέωση να παραχωρήσουν ως εισφορά σε γη προς τον οικείο δήμο, ενιαίο τμήμα της έκτασης στην οποία κατασκευάζεται η τουριστική εγκατάσταση. Τους δίνεται η δυνατότητα να παραχωρήσουν άλλη έκταση σε άλλο σημείο του ίδιου δήμου, τον οποίο μάλιστα υποχρεώνει να μην την αξιοποιεί για ανταγωνιστικές χρήσεις ή για χρήσεις που ενοχλούν την τουριστική επένδυση!
  • Δίνει τη δυνατότητα σε ελαιοτριβεία να μετεγκατασταθούν σε δάση, αν οι περιοχές στις οποίες βρίσκονταν εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης.
  • Δίνει τη δυνατότητα επέκτασης του Νεκροταφείου Αργυρούπολης στη ζώνη Α' προστασίας του Υμηττού.
  • Τέλος, με άλλη διάταξη ανοίγει το δρόμο για την άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης, αφού αναφέρει ότι θα ορίσει με υπουργική απόφαση τα ανώτατα όρια εκπομπών τα οποία πρέπει να έχουν τα πετρελαιοκίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να επιτραπεί η κυκλοφορία τους. Θυμίζουμε ότι η άρση της απαγόρευσης αποτελεί πάγιο αίτημα των ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών και των ντόπιων εισαγωγέων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσπάθεια διορθώσεων, ίδια ουσία...(2017-03-15 00:00:00.0)
Ερχεται νέα δασοκτόνα αναθεώρησή της(2011-12-02 00:00:00.0)
Χαρίζουν δάση στο μεγάλο κεφάλαιο για τουριστικές μπίζνες(2011-11-11 00:00:00.0)
Κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «φιλέτα» το 27,4% των δασών!(2011-07-02 00:00:00.0)
Η διαχείριση δασών και περιβάλλοντος παραδίδεται στο μεγάλο κεφάλαιο(2010-08-22 00:00:00.0)
«ΞεπΕΤΑνε» δάσος 769 στρεμμάτων!(2004-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ