Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Μείωση των αποδοχών κατά 35% στις πρώην ΔΕΚΟ
  • Η πλειοψηφία στο επιχειρησιακό σωματείο στα ΕΛΠΕ ανέστειλε την απεργία στο όνομα της εξαίρεσης
  • Ιάσιμη ασθένεια, θεωρεί η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ την καρατόμηση των μισθών

Προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο διακινεί η κυβέρνηση στα συνδικάτα των πρώην ΔΕΚΟ, με την οποία πετσοκόβει τις αποδοχές κατά 35%. Η προσθήκη δεν είχε κατατεθεί μέχρι αργά το βράδυ στη Βουλή. Στόχος της είναι να αξιοποιηθεί ως πρόσχημα και άλλοθι από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες για να φρενάρουν τις αγωνιστικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με την προσθήκη:

«Το μέσο κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων αποζημιώσεων και αμοιβών γενικά του πάσης φύσεως προσωπικού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 65% του μέσου κατά κεφαλήν αντίστοιχου κόστους της επιχείρησης, του οργανισμού ή της εταιρείας, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την 31.12.2009». Δηλαδή, ο μέσος όρος των αποδοχών σε μια επιχείρηση πρέπει να μειωθεί κατά 35% σε σχέση με το μέσο όρο των αποδοχών που ίσχυε το 2009.

Αυτό αφορά στις δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς και ανώνυμες εταιρείες που υπάγονται «στο κεφάλαιο Β του ν. 3429/2005, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: αα) το δημόσιο ή τα νομικά πρόσωπα των παραγράφων 1, 2 και 3 του ν. 3429/2005 διορίζουν ως μέτοχοι μόνα ή από κοινού την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου, ββ) το δημόσιο είναι πλειοψηφών μέτοχος και γγ) η διοίκηση της επιχείρησης δεν ασκείται από το μέτοχο της μειοψηφίας».

«Σε διατεταγμένη υπηρεσία»

Ηδη, οι πλειοψηφίες σε ΓΕΝΟΠ και επιχειρησιακό σωματείο στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ) έσπευσαν να «αξιοποιήσουν» την εξέλιξη αυτή.

Η πλειοψηφία στη ΓΕΝΟΠ θεωρεί ότι η μείωση κατά 35% είναι καλύτερη από την άλλη διάταξη στο ίδιο νομοσχέδιο που προβλέπει ότι ο μέσος όρος των αποδοχών «απαγορεύεται να υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ το μήνα». Σε κάθε περίπτωση και οι δύο διατάξεις επιφέρουν συντριπτικές μειώσεις στους μισθούς.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Ν. Φωτόπουλος είπε πως «πιστεύαμε ότι έχουμε καρκίνο όμως έχουμε μια αρρώστια που είναι ιάσιμη»! Τη θέση αυτή στηρίζουν ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ). Την πλειοψηφία καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις, η «Αγωνιστική Συνεργασία» τονίζοντας πως «όλος ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός από τη ΓΣΕΕ, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και τις άλλες ΔΕΚΟ βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, προκειμένου να υλοποιηθεί η αντεργατική λαίλαπα».

Η πλειοψηφία στο ΠΣΕΕΠ αποφάσισε να μη συμμετέχει στην επ' αόριστο απεργία που ξεκίνησε από χτες και κήρυξε η Ομοσπονδία, απαιτώντας την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου. Ο λόγος που επικαλείται - ότι τα ΕΛΠΕ εξαιρούνται από την νομοσχέδιο - δείχνει και τον επιζήμιο ρόλο της. Ηδη το ΠΑΜΕ Ενέργειας έχει κάνει σαφές: «Η όποια εξαίρεση θα διευκολύνει να περάσουν τα μέτρα και στη συνέχεια θα τσακίσει και όσους σε πρώτη φάση θα εξαιρεθούν από επιμέρους πλευρές. Αυτό δείχνει και η πρόσφατη πείρα». Υστερα από αυτήν την εξέλιξη τα άλλα σωματεία του κλάδου θα συνεδρίαζαν για να επανακαθορίσουν τη στάση της. Το μόνο Σωματείο που έκανε από νωρίς γνωστό ότι θα συνεχίσει ήταν στη Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ