Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΑΒΟΥΔΗ
Ενας απ' τους διαλεχτούς, δοσμένος στο Κόμμα του

Στην Καλλιθέα έγινε χτες η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ, κοντά στο σημείο που βρισκόταν το σπίτι της οικογένειας Καλούμενου, όπου το Νοέμβρη του 1951 αποκαλύφθηκε η κρύπτη και αυτοπυροβολήθηκε ο Νίκος Βαβούδης

«Ηρωες τέτοιοι μπορούν μοναχά να βγούνε μέσα απ' την εργατιά». Σιγοτραγουδώντας αυτά τα λόγια, υψώνοντας τις γροθιές τους στο άκουσμα της Διεθνούς, με συνθήματα και με μαζική παρουσία, τίμησαν χτες εργαζόμενοι, παλαίμαχοι αντιστασιακοί και νέοι «τους αλύγιστους της ταξικής πάλης», στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την παρουσίαση της Απόφασης της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ με θέμα: «Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος, Β' Τόμος, περίοδος 1949 - 1968. Αποκαταστάσεις» για την αποκατάσταση στο Κόμμα του Νίκου Βαβούδη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Ο χώρος συμβολικός. Στην Καλλιθέα, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το σημείο όπου βρισκόταν το σπίτι της οικογένειας του Νίκου Καλούμενου. Εκεί όπου ανακαλύφθηκε από την Ασφάλεια ο ασύρματος του ΚΚΕ και αυτοπυροβολήθηκε ο Νίκος Βαβούδης, ένα βράδυ του Νοέμβρη, στα 1951. Εκεί έγινε η εκδήλωση της ΚΕ. Εκεί στήθηκε και η τιμητική πλακέτα της ΚΕ του ΚΚΕ, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έκανε χτες ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ:

«Νίκος Βαβούδης, 1906 - 1951. Στέλεχος του ΚΚΕ. Ταγματάρχης της Διεθνούς Ταξιαρχίας στον ισπανικό εμφύλιο. Ασυρματιστής στις αντάρτικες δυνάμεις της Σοβιετικής Ενωσης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Για να μην πέσει ζωντανός στα χέρια της Ασφάλειας αυτοπυροβολήθηκε μέσα στην κρύπτη του σπιτιού της οικογένειας Καλούμενου στις 15/11/1951 στην οδό Λυκούργου 39 στην Καλλιθέα».

Η τιμητική πλακέτα για τον Νίκο Βαβούδη
Η τιμητική πλακέτα για τον Νίκο Βαβούδη
Φορτισμένη συναισθηματικά μα και αλύγιστη, η μεγαλύτερη κόρη του Νίκου Καλούμενου, Μαργαρίτα Καλούμενου, που ήταν 20 χρονών όταν η Ασφάλεια ανακάλυψε την κρύπτη, μίλησε στη χτεσινή εκδήλωση, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και συνθήματα, όπως «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές». Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Κώστας Παρασκευάς, που έκανε την κεντρική ομιλία και διάβασε την απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ για την αποκατάσταση στο Κόμμα του Νίκου Βαβούδη, εν μέσω βροχής χειροκροτημάτων και συνθημάτων.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με την ανάγνωση βιογραφικών στοιχείων για τη δράση του Ν. Βαβούδη (αφήγηση: Ελεάνα Γρηγορίου, Διονύσης Ξενάκης) και τραγούδια εμπνευσμένα από τη διεθνή ταξική πάλη (τραγούδι: Χάρης Τσούμος, Σύλβια Καρπενάρου, πλήκτρα: Κώστας Εγγλέζος).



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ