Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προωθεί μερική απασχόληση των φοιτητών εντός του ιδρύματος...

...σε εφαρμογή των λεγόμενων «ανταποδοτικών υποτροφιών» του νόμου - πλαισίου

Σε παραπέρα ιδιωτικοοικονομική λειτουργία του Πανεπιστημίου μέσα από την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου προχωρά η Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αναλάβει για την ανάπτυξη των ιδίων εσόδων του Πανεπιστημίου ώστε να διαχειριστεί την υποχρηματοδότηση από το υπουργείο, δημιουργεί και λειτουργεί επιχειρήσεις, όπως κυλικεία, e-shop, εκδοτικό οίκο, ενοικίαση ποδηλάτων. Μάλιστα, στις εταιρείες που στήνει αποφάσισε να απασχολεί φοιτητές με 4ωρη εργασία ορισμένου χρόνου, προβάλλοντας αυτή την πρωτοβουλία της ως «στήριξη των φοιτητών στη δύσκολη οικονομική συγκυρία». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τις «ανταποδοτικές υποτροφίες», που προβλέπονται στο νόμο - πλαίσιο.

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει ρόλο εργοδότη, που αναζητά φθηνούς, ελαστικούς, ευέλικτους εργάτες και υπαλλήλους, ανάμεσα στους φοιτητές, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά πόσο έχει επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση των ίδιων και των οικογενειών τους. Γνωρίζει πως συνεχώς αυξάνεται το ποσοστό των φοιτητών που αναγκάζονται να δουλέψουν, παράλληλα με τις σπουδές τους, για να τα βγάλουν πέρα και πως αναζητούν «ό,τι δουλειά να 'ναι». Και νομιμοποιεί αυτή την κατάσταση, καθιστώντας αυτονόητο πως οι φοιτητές πρέπει να δουλεύουν προκειμένου να τα βγάζουν πέρα με τις σπουδές τους κι όχι να τους εξασφαλίζονται εντελώς δωρεάν όλα εκείνα που είναι απαραίτητα γι' αυτές (σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, συγγράμματα, υποστηρικτικά υλικά κ.ο.κ).

Με ανακοίνωσή της η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καταγγέλλει την Πρυτανεία του ΑΠΘ, που κατά τ' άλλα προσπαθεί να σηκώσει σύννεφο σκόνης προβάλλοντας τις υποτιθέμενες διαφωνίες της στο νέο νόμο. Καλεί τους εργαζόμενους φοιτητές να ενταχθούν στην πάλη, με το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η "δύσκολη οικονομική συγκυρία", αντίθετα απ' ό,τι φαίνεται να εκτιμούν οι πρυτανικές αρχές, δεν είναι μπόρα που έπεσε από τον ουρανό και θα περάσει. Είναι η καπιταλιστική οικονομική κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου που αποτελεί πραγματική θύελλα στο εισόδημα και στα κοινωνικά δικαιώματα, στην ίδια τη ζωή των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους. Η δραματική υποχρηματοδότηση της Εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες δεν είναι "περιορισμός της σπατάλης", αλλά μέτρο (εργαλείο) για τη διασφάλιση των κεφαλαίων τεράστιων μονοπωλιακών ομίλων, στη βάση των επιταγών κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ. Οι "πρόθυμοι σύμμαχοί" τους, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, βάλανε και αυτοί την υπογραφή τους.

Δεν είναι η "δύσκολη οικονομική συγκυρία" που έφερε το νέο νόμο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι βασικοί σχεδιασμοί υπήρχαν και εφαρμόζονταν σταδιακά από τους προηγούμενους νόμους. Περιγράφονται στη Συνθήκη της Μπολόνια, στη Συνθήκη της Λισαβόνας, στη "Λευκή Βίβλο", στις ευρωενωσιακές οδηγίες. Αποτελούν μέρος του προγράμματος και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Στο Πανεπιστήμιο που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και της εξουσίας του ο φοιτητής δε θα έχει ανάγκη να εργάζεται, θα είναι ολοκληρωτικά εξασφαλισμένη η φοιτητική μέριμνα. Θα του παρέχεται δωρεάν ό,τι χρειάζεται για τις σπουδές του, θα μπορεί απρόσκοπτα να τις ολοκληρώσει, θα γνωρίζει έγκαιρα πού θα εργαστεί πάνω στο αντικείμενό του, στο πλαίσιο του πανεθνικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας. Σ' αυτό το Πανεπιστήμιο η Εκπαίδευση θα είναι ενιαία, ανώτατη και δωρεάν, θα υπηρετείται η ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας για τις λαϊκές ανάγκες και όχι για την καπιταλιστική κερδοφορία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο αγωνιστικό ραντεβού τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη(2022-10-22 00:00:00.0)
Με συλλαλητήρια απαντούν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς(2022-06-02 00:00:00.0)
Οι βανδαλισμοί στο Βιολογικό είναι συνειδητή πράξη «πρόσκλησης» αστυνομικής παρουσίας(2022-05-10 00:00:00.0)
Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι μετεγγραφές(2014-12-11 00:00:00.0)
Επιχειρούν να βάλουν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά(2013-04-20 00:00:00.0)
Να σταματήσει η διγλωσσία της Πρυτανείας(1999-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ