Κυριακή 2 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ανάπτυξη» κερδών, αύξηση ανεργίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η διατήρηση των ποσοστών ανεργίας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα είναι ίσως ο σοβαρότερος λόγος ανησυχίας για το ενδεχόμενο μιας νέας ύφεσης στις μεγάλες οικονομίες, πριν ακόμα ξεπεραστούν οι συνέπειες της προηγούμενης. Τον κώδωνα του κινδύνου, για νέα άνοδο της ανεργίας και το 2012, έκρουσε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) με έκθεσή της προς τους ηγέτες του «G20», των είκοσι οικονομικά ισχυρότερων χωρών του κόσμου. Συγκεκριμένα, η ΔΟΕ προβλέπει ότι στις χώρες του «G20», αν ο ρυθμός ανάπτυξης την επόμενη χρονιά πέσει κάτω από 1%, τότε ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί κατά 20 εκατομμύρια!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΚΘΕΣΗ αναφέρεται ότι στις χώρες του «G20», λόγω της κρίσης, χάθηκαν από το 2008 ως σήμερα πάνω από 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Στο «G20» ανήκουν οι: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Κορέα, Μεξικό, Ρωσία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Τουρκία, Βρετανία, ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Σαουδική Αραβία.

Αν και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της σημερινής κατάστασης, παρέχοντας υποστήριξη σε όλα τα αντεργατικά μέτρα, υιοθετώντας πλήρως το δόγμα περί «ανταγωνιστικότητας», εμφανίζεται τώρα να ανησυχεί για τον αριθμό των ανέργων.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα προκειμένου να αντιστραφεί η επιβράδυνση στην αύξηση της απασχόλησης», προειδοποίησε ο διευθυντής της ΔΟΕ, Χουάν Σομάβια, τονίζοντας ότι «η δημιουργία απασχόλησης πρέπει να γίνει κορυφαία προτεραιότητα της μακροοικονομικής πολιτικής».

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ, θα χρειαστεί ρυθμός αύξησης της απασχόλησης της τάξης του 1,3% το χρόνο στη συνέχεια, προκειμένου η απασχόληση να επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα ως το 2015. Ενας τέτοιος ρυθμός αύξησης της απασχόλησης θα διασφαλίσει τη δημιουργία 21 εκατ. θέσεων εργασίας ετησίως, οι οποίες είναι αναγκαίες τόσο για την αναπλήρωση των θέσεων που χάθηκαν από το 2008 όσο και για την απορρόφηση των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Ομως, λόγω της αναιμικής ανάπτυξης που παρατηρείται σήμερα σε αρκετές οικονομίες του «G20», υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ρυθμός αύξησης απασχόλησης να υποχωρήσει κάτω από το 1%. Αν αυτός υποχωρήσει στο 0,8% - κάτι που είναι πολύ πιθανό - τότε αναμένεται, ως τα τέλη του 2012, να προστεθούν άλλα 20 εκατομμύρια άνεργοι στους ήδη υπάρχοντες και μόνο στις χώρες του «G20».

Τέλος, στην έκθεση της ΔΟΕ επισημαίνεται ότι ο συνολικός αριθμός των ανέργων σ' όλο τον κόσμο παραμένει στα 200 εκατομμύρια, δηλαδή αμετάβλητος και παρά την όποια ανάκαμψη της οικονομίας.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ