Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Ξεσηκωμός τώρα!

Πολυπληθές το ακροατήριο στη συζήτηση για τις εξελίξεις και την προοπτική της ταξικής πάλης με ομιλήτρια την Ελ. Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Αν παραφράσουμε λίγο τον Μαρξ, θα λέγαμε ότι: Στο 2011 βαρύ πλανιέται το φάντασμα της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού πάνω από τα κεφάλια όλων μας». Με τα λόγια αυτά η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εισήγαγε το πολυπληθές ακροατήριο της συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε στο Φεστιβάλ χτες βράδυ, στο εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα το οποίο αφορούσε στις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις και προοπτικές της ταξικής πάλης, 20 χρόνια μετά τη νίκη της αντεπανάστασης. Τη συζήτηση, που τράβηξε σε μάκρος καθώς αρκετοί θέλησαν να καταθέσουν τα ερωτήματά τους, συντόνισε η Αννα Αγαθοκλέους, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η ομιλήτρια χαρακτήρισε δεδομένη τη λαϊκή αγανάκτηση όπως και «κάποιας μορφής αντίδραση», ωστόσο σημείωσε πως «το ζήτημα είναι η κατεύθυνση, η προοπτική της αντίδρασης, ο στόχος της». Και συμπλήρωσε: «Η θέση του Κόμματός μας είναι: Ο πυρήνας της οργάνωσης, της δράσης πρέπει να είναι το σωματείο στον κλάδο και στον τόπο εργασίας, ο σύλλογος στο σχολείο, στη σχολή, η Ενωση των αυτοαπασχολούμενων, το σωματείο των συνταξιούχων, ο σύλλογος της ΟΓΕ (...) Μαζί να αλλάξουμε τις διοικήσεις που έδιωξαν τον κόσμο από τα σωματεία (...) Εκαναν το κίνημα άμαζο, ανήμπορο γιατί δούλεψαν ως στηρίγματα του συστήματος, των αστικών κυβερνήσεων, των μηχανισμών της ΕΕ».


Η Ελ. Μπέλλου κάλεσε τους συμμετέχοντες να επιστρατεύσουν την κρίση τους με βάση την εμπειρία των τελευταίων 20 ετών. Και να κρίνουν τις δυνάμεις, μεταξύ αυτών και τις οπορτουνιστικές, που πριν από 20 χρόνια έδωσαν ιδεολογικό και πολιτικό στήριγμα στην αντεπανάσταση παρουσιάζοντάς την σαν «εκδημοκρατισμό» του σοσιαλισμού, συγκαλύπτοντας τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του καπιταλισμού. Οπως τόνισε, «είχε αδυναμίες ο σοσιαλισμός», όμως «δεν πετάμε μαζί με τα νερά της γέννας και το παιδί, τις ασύλληπτες για οποιαδήποτε άλλη κοινωνία λαϊκές κατακτήσεις».

Σε ό,τι αφορά στην κρίση υπενθύμισε τη θέση του ΚΚΕ ότι αυτή δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, δεν είναι πρόβλημα ικανής ή όχι κυβέρνησης, ορθολογικής ή όχι διαχείρισης κι αυτό επιβεβαιώνεται απ' το ότι ταλανίζει όλες τις καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ, ενώ ήδη ανοιχτά εκφράζουν φόβους για νέα κρίση. Οφείλεται στο ότι «σκάει το σύστημα από τη συγκέντρωση - υπερσυγκέντρωση κερδών, κεφαλαίου, δηλαδή από την ιδιοποίηση προϊόντος ξένης εργασίας που μετατρέπεται σε ατομικό πλούτο, είναι μέσα στο κύτταρο της καπιταλιστικής παραγωγής αυτό το φαινόμενο».

Ιδιαίτερα επικριτική ήταν απέναντι στον οπορτουνισμό, που «σπέρνει συγχύσεις λέγοντας στον κόσμο ότι δεν φταίει η καπιταλιστική σχέση αλλά το τραπεζικό σύστημα», και τόνισε: «Αν η καρδιά της καπιταλιστικής οικονομίας είναι η βιομηχανία, το κυκλοφορικό, οι αρτηρίες είναι το τραπεζικό σύστημα (...) Η ουσία είναι ότι δεν έχει, δεν θέλει να έχει πρόγραμμα σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια, γι' αυτό και δεν μπορεί να προστατεύσει τις λαϊκές ανάγκες από την επίθεση του κεφαλαίου, που είναι η άμυνά του στην αναγκαστική συρρίκνωση των κερδών του σε συνθήκες κρίσης».

Η Ελ. Μπέλλου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αντικατάστασης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από μια κυβέρνηση συνεργασίας των αστικών πολιτικών δυνάμεων τονίζοντας: «Θα οδηγηθεί στα ίδια αδιέξοδα της σημερινής του ΠΑΣΟΚ (...) Το κύριο είναι μια τέτοια συγκυρία να μην ανακόψει το μόνο δρόμο προς όφελος των λαϊκών αναγκών», που οδηγεί στη λαϊκή σοσιαλιστική οικονομία, μέσα από «ξεσηκωμό ενάντια στην κυβέρνηση, στην ΕΕ, την τοπική και περιφερειακή διοίκηση, στους καπιταλιστές, στα γνήσια κόμματά τους και τους αφανείς στυλοβάτες τους (...) Με κέντρο οργάνωσης του αγώνα το σωματείο, με ενιαίο αγώνα της λαϊκής συμμαχίας στο ΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΕΒΕ, στο ΜΑΣ, στην ΟΓΕ (...) ενάντια στα μέτρα, όλοι μαζί (...) με όπλο τη μαζική συμμετοχή στην οργάνωση - περιφρούρηση της απεργίας».

«Αυτός ο ξεσηκωμός - κατέληξε - θα φέρει ανατροπές στο επίπεδο του κοινωνικού συσχετισμού. Θα φέρει πιο κοντά απ' ό,τι μπορούμε σήμερα να προβλέψουμε την ώρα της ολικής σύγκρουσης για την ανάδειξη της εργατικής - λαϊκής εξουσίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πείρα από τον ηρωικό ξεσηκωμό, χρήσιμο εφόδιο για τους σημερινούς και τους αυριανούς αγώνες(2023-11-11 00:00:00.0)
Σήμερα η 13η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων(2011-12-09 00:00:00.0)
Συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή(2011-09-10 00:00:00.0)
Το σημερινό πρόγραμμα(2011-09-09 00:00:00.0)
Θεριεύει η ελπίδα λαϊκής ανάτασης(2010-09-18 00:00:00.0)
Αύριο η συζήτηση για την κρίση(2010-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ