Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ
Την ετεροδικία υπερασπίζεται η Γερμανία στη Χάγη

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση της προσφυγής ενάντια στην Ιταλία, που δικαίωσε Ελληνες πολίτες

Φωτογραφία της εποχής, που δείχνει το Δίστομο να φλέγεται από τους Γερμανούς
Φωτογραφία της εποχής, που δείχνει το Δίστομο να φλέγεται από τους Γερμανούς
ΧΑΓΗ.--

Το ζήτημα των αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής κατοχής είναι θέμα ετεροδικίας μεταξύ δύο κρατών και δε θα πρέπει να υπάρξει νομολογία φυσικών προσώπων κατά κρατών, γιατί τότε θα ανοίξει το «Κουτί της Πανδώρας» για όλους τους έως σήμερα πολέμους, ισχυρίστηκε χτες η νομική εκπρόσωπος της Γερμανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου έχει προσφύγει εναντίον της Ιταλίας, για απόφαση ιταλικού δικαστηρίου, το οποίο δικαιώνει προσφυγή Ελλήνων πολιτών, που ζητούν αποζημιώσεις για τη σφαγή 218 Ελλήνων το 1944 στο Δίστομο.

Η γενική διευθύντρια νομικών υποθέσεων του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σουσάνε Βάζουμ Ράινερ ισχυρίστηκε μάλιστα ότι θα υπάρξουν διεθνώς «βαριές επιπτώσεις» εάν αρθεί η ασυλία που απολαμβάνει η Γερμανία ως κράτος από τις νομικές προσφυγές πολιτών για τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας. «Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας εκτιμούν πως μόνο μια έγκυρη απόφαση εκ μέρους σας θα επιτρέψει να βγούμε από το αδιέξοδο», κατέληξε η Βάζουμ Ράινερ.

Σήμερα αναμένεται να αναπτύξει τις θέσεις του για την υπόθεση ο νομικός εκπρόσωπος της Ιταλίας και αύριο (Τετάρτη) ο νομικός εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου, το οποίο, ύστερα από χρόνια παλινωδιών και υπεκφυγών, δήλωσε τελικά παράσταση στη συγκεκριμένη εκδίκαση της υπόθεσης.

Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα βγει το Νοέμβρη. Νωρίτερα χτες το πρωί, Γερμανοί νομικοί και Ελληνες θύματα και απόγονοι της θηριωδίας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ζητώντας από τη γερμανική κυβέρνηση να καταβάλει τις αποζημιώσεις στα θύματα και στους συγγενείς τους από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ