Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΕΑΑΝ - ΠΑΜΕ
Να παρθούν πίσω οι απολύσεις στη Λυρική Σκηνή

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Δυναμικά απαίτησαν την ανάκληση των απολύσεων των εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ανάμεσά τους και μιας κοπέλας με σκλήρυνση κατά πλάκας, σε χτεσινή κινητοποίηση η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον Πολιτισμό. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πάρτε πίσω τις απολύσεις» και «Πολιτισμός για όλο το λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό», εργαζόμενοι, καλλιτέχνες και άτομα με αναπηρίες βρέθηκαν έξω από το γραφείο του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ζητώντας να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι.

Χαρακτηριστική της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, που εφαρμόζει κατά γράμμα η διοίκηση της Λυρικής, ήταν η στάση του καλλιτεχνικού διευθυντή απέναντι στους διαδηλωτές, αρνούμενος αρχικά να τους δεχτεί στο γραφείο του, αλλά και στη συνέχεια να δεσμευτεί για την επαναπρόσληψη των απολυμένων, ακόμα και της εργαζόμενης με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι διαδηλωτές ανέδειξαν ότι η παράδοση της Λυρικής στο ίδρυμα «Σταύρου Νιάρχου», που δρομολογείται, είχε ως αποτέλεσμα και την απόλυση πάνω από 150 εργαζομένων το τελευταίο διάστημα, πως ο Πολιτισμός, η Υγεία και η Πρόνοια πρέπει να είναι κοινωνικά αγαθά για όλο το λαό και όχι εμπορεύματα στα χέρια των καπιταλιστών.

Η ΣΕΑΑΝ μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χώρο των καλλιτεχνών δίνουν νέο αγωνιστικό ραντεβού για αύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί στα γραφεία της διοίκησης της Λυρικής Σκηνής (Πανεπιστημίου 39) και διεκδικούν:

  • Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις από τη Λυρική Σκηνή και της εργαζόμενης με σκλήρυνση κατά πλάκας.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στη Λυρική Σκηνή.
  • Λυρική Σκηνή αποκλειστικά κρατική, να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης και το πέρασμά της στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Κυνισμού ...ντελίριο

Κι ενώ η επιχείρηση αποδεκατισμού των εργαζομένων συνεχίζεται, δείχνοντας μάλιστα κάποιες φορές το πιο αποτρόπαιο «πρόσωπό» της, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΣ Νίκος Μουρκογιάννης σε επιστολή του ευχαριστεί το προσωπικό του λυρικού θεάτρου «για τη μεγάλη επιτυχία που καταγράφηκε σε καλλιτεχνικό και οικονομικό επίπεδο». «Σας ευχαριστώ όλους για την ευτυχή έκβαση των προσπαθειών μας», σημειώνει ο μάνατζερ, που πρωτοστατεί στην εφαρμογή των κυβερνητικών εντολών για τον εργασιακό και καλλιτεχνικό αποδεκατισμό του κρατικού θεάτρου. «Βαδίσαμε σε ανηφορικό και επίπονο δρόμο. Ομως τα αποτελέσματα μας φέρουν στο τέλος αυτής της διαδρομής επιτυχόντες, νικητές. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τους καλούς συναδέλφους που, αν και ήξεραν ότι δε θα συνέχιζαν τη συνεργασία τους με την ΕΛΣ, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό», αναφέρει με κυνισμό ο πρόεδρος της ΕΛΣ, του οποίου η θητεία έχει συνδεθεί με αθρόες απολύσεις, αυταρχισμό, κλείσιμο της δεύτερης σκηνής του θεάτρου κλπ. Μαζί με τις ευχαριστίες, προχωράει κανονικά το σχέδιο αποψίλωσης του συνόλου του προσωπικού της ΕΛΣ ενόψει του 2015 (Πάρκο Νιάρχου) ώστε να μην υπάρχουν πλέον μόνιμοι εργαζόμενοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ