Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Μεταρρυθμίσεις» ζητά από τον Ασαντ και ο Ιρανός Πρόεδρος

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Να αποδεχτεί και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητά ο λαός», κάλεσε τη συριακή ηγεσία ο Ιρανός Πρόεδρος, μιλώντας στο λιβανικό δίκτυο ISNA, εφιστώντας, όμως, την προσοχή στους διαδηλωτές «να μην περιμένουν τίποτε από τους Δυτικούς, γιατί αυτοί εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντά τους και αυτά του σιωνιστικού κράτους». Είναι η πρώτη φορά που ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σχολιάζει ανοιχτά τις επιλογές της συριακής ηγεσίας, με ελαφρώς επικριτικό τρόπο, καθώς οι δύο χώρες έχουν στενές συμμαχικές σχέσεις.

Η δήλωση, μάλιστα, έρχεται μια μέρα μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στο παραστρατιωτικό ιρανικό σώμα «Φρουροί της Επανάστασης», που κατηγορείται ότι παρέχει εξοπλισμό και εκπαίδευση στις συριακές δυνάμεις καταστολής. Κατά ορισμένες δυτικές διπλωματικές πηγές, μάλιστα, η Τεχεράνη έχει χορηγήσει και οικονομική βοήθεια στη Δαμασκό, προκειμένου να ισοσκελιστούν οι απώλειες από τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες.

Εντός Συρίας πάντως, οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις καταγγέλλουν συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων μιλώντας για 16 νεκρούς πολίτες, την Τετάρτη, στις πόλεις Χομς, Ιντλίμπ, Λαττάκεια, Δαμασκό και Ντέιρ αλ Ζουρ. Από την άλλη, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA ανέφερε οκτώ νεκρούς στρατιωτικούς σε δύο ενέδρες στην περιοχή Χομς.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεχίζονται οι διεργασίες για το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν ΗΠΑ και ΕΕ περί επιβολής επιπλέον κυρώσεων (και εμπάργκου όπλων) στη Συρία, αλλά και για το αίτημα της επικεφαλής της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για παραπομπή της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Ο Ρώσος πρέσβης, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το διάλογο για να πείσει τη Συρία», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης βέτο, ενώ τα μη μόνιμα μέλη, Ν. Αφρική και Ινδία, εμφανίζονταν επιφυλακτικά απέναντι στην πρόταση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ