Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΣΧΕΔΙΟ «ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ» ΤΗΣ ΕΡΤ
«Διάλογο» με την κυβέρνηση ζητά η ηγεσία της ΠΟΣΠΕΡΤ

Παραπέμπει τους αγώνες για το ...μέλλον

Την πρόθεσή της να καθίσει σε «τραπέζι» διαλόγου με την κυβέρνηση (τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Επικρατείας) και επί της ουσίας να διαπραγματευτεί πάνω στο σχέδιο «αναδιάρθρωσης» της ΕΡΤ, το οποίο προβλέπει τη δραστική συρρίκνωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης (κλείσιμο τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών), μαζικές απολύσεις και χτύπημα στα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ξεπούλημα ακίνητης περιουσίας και εκχώρηση «δώρων» στους μεγαλοεπιχειρηματίες και το μεγάλο κεφάλαιο, εξέφρασε χτες η ηγεσία της ΠΟΣΠΕΡΤ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποίησε στο αμφιθέατρο της ΕΤ1 στην Κατεχάκη.

Την ίδια στιγμή, οι όποιες αγωνιστικές κινητοποιήσεις παραπέμφθηκαν - τόσο από τη διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ όσο και της ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ, που συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου - για κάποια στιγμή στο ...μέλλον, ενώ οι μορφές αντίδρασης θα περιοριστούν για το επόμενο διάστημα σε συναντήσεις με τα κόμματα, σε συνεδριάσεις, συμβούλια και ...ενημερώσεις.

Συγχρόνως, η διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ αφού αναφέρθηκε γενικά και αόριστα για ένα «μεγάλο μερίδιο ευθύνης τόσο των πολιτικών ηγεσιών όσο και των διοικήσεων» για την υποβάθμιση του έργου της ΕΡΤ, άφησε εντέχνως απ' έξω οποιαδήποτε αναφορά στην πραγματική αιτία των προβλημάτων, ότι τα κυβερνητικά σχέδια για την ΕΡΤ αποτελούν μέρος της συνολικότερης επίθεσης του κεφαλαίου και των στηριγμάτων του, με στόχο το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και να φορτώσει τα βάρη και τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.

Παράλληλα, η διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ αφού αναφέρθηκε στην «εκκωφαντική σιωπή» της διοίκησης της ΕΡΤ πάνω στα κυβερνητικά σχέδια, ισχυρίστηκε ότι η ΕΡΤ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά αντίθετα «επιχορηγεί παντοιοτρόπως τον προϋπολογισμό του κράτους», και συγχρόνως «καλείται να αναλάβει τις μισθοδοσίες φορέων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) που έχει υποχρέωση το κράτος να λειτουργεί, κατά παράβασης της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας». Σημειώθηκε δε, ότι μετά τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της ΕΡΤ του προηγούμενου διαστήματος η κρατική ραδιοτηλεόραση έχει «πλεόνασμα της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ ανά έτος», ενώ το προσωπικό μειώθηκε τους τελευταίους 16 μήνες από 5.500 το 2009 σε 3.020 εργαζόμενους αορίστου χρόνου και 450 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Αναφορικά με την ΕΤ3, για την οποία όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση θα αναβαθμιστεί, αναφέρθηκε ότι οι αλλαγές που προτείνονται «στην ουσία είναι το περιτύλιγμα για την απαξίωση του περιφερειακού καναλιού της ΕΤ3». Σημειώθηκε δε, ότι σε όλα αυτά που θεωρητικά την «αναβαθμίζουν», δεν υπάρχει προγραμματισμός για την έλλειψη προσωπικού, έλλειψη μηχανημάτων, έλλειψη κτιρίων (στεγάζεται σε ενοικιαζόμενα κτίρια καθώς και σε διάφορα κοντέινερ).

Σε ό,τι αφορά το «λουκέτο» στην ΕΤ1 επισημάνθηκε ότι θα χαθούν τα διαφημιστικά έσοδα για την ΕΡΤ, τα οποία τον προηγούμενο χρόνο ανέρχονταν σε 4 εκατ. ευρώ, ποσό που όπως τονίστηκε θα «δωριστεί στους ανταγωνιστές». Παράλληλα, το κομμάτι της ΕΤ1 που θα φιλοξενείται από την WEB TV δε θα είναι προσβάσιμο από πολίτες που δεν έχουν ίντερνετ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Για τις συμπράξεις που στοχεύει η κυβέρνηση (ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός «Φιλία 106,3» με τον «Air 104,4 FM» του Δήμου Αθηναίων) αναφέρθηκε ότι ποτέ δε θα συνέπρατταν προς όφελος της ΕΡΤ, ενώ η μοναδική που θα ήταν εφικτή και θα απέφερε εκατομμύρια ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, θα ήταν με το κανάλι της «Βουλής». Επισημάνθηκε δε, ότι αβέβαιο θα ήταν και το μέλλον για το κανάλι «Πρίσμα» το οποίο όμως συνεχίζει να λειτουργεί γιατί έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ