Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΑΔΩΝΙΣ ΚΥΡΟΥ
Το Μπλόκο

Χτες, ήταν η 67ηεπέτειος από το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Στις 17 Αυγούστου του 1944, το αίμα 315 πατριωτών, που εκτέλεσαν οι ναζί, πότισε τη Μάντρα της γειτονιάς. Χαράματα Παρασκευής άρχισαν όλα. Στις 2.30 το πρωί, ξεκινά και η ταινία του Αδωνι Κύρου. Μέσα στο σκοτάδι... Λακωνική και απέριττη η αφήγησή του, ντοκουμενταρίστικη η ματιά του, όταν προβαίνει σε αναπαράσταση των γεγονότων εκείνου του πρωινού, είκοσι και, χρόνια μετά. Χωρίς ίχνος περιττού συναισθηματισμού, χωρίς φαφλατάδικες φιοριτούρες, με την ιστορική μνήμη - συλλογική και προσωπική - να έχει ήδη υποβληθεί σε διαδικασία απόσταξης και να 'χει απομείνει μόνο το απόσταγμα, η γυμνή ουσία.

Γι' αυτό και οι όποιες ετεροχρονισμένες - σκηνογραφικά - παράμετροι (όπως η δόμηση στην περιοχή, αλλά και τα ενδυματολογικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων στα γυρίσματα, στοιχεία που ευθέως παραπέμπουν στη δεκαετία που γυρίστηκε το φιλμ), όχι απλά δεν ενοχλούν ή ξενίζουν, αλλά αντίθετα υπερτονίζουν τη διαχρονικότητα του θέματος. Και οι καταστάσεις αυτές καθαυτές, και οι σχέσεις που τις συνθέτουν, έχουν και αυτές υποταχθεί στην κλίμακα των προτεραιοτήτων που έχει προσδιορίσει η ιστορική ανάγκη. Η σχηματική αυτή διάταξη ίσως κάνει την εικόνα να φαντάζει απλοϊκά μονοσήμαντη. Δεν είναι όμως καθόλου έτσι! Το πλέγμα των συναισθημάτων, των ηθικών διλημμάτων, της αλληλεγγύης και σεβασμού του αγώνα, της αντίστασης στη βία και τις θηριωδίες των εξουσιαστών, η αναγνώριση, βουβή ή βροντερή, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σαν χαρακτηριστικό του εξανθρωπισμένου ανθρώπου παραμένει σταθερά παρόν σαν υποδόρια στρώση και είναι αυτό το πλέγμα που ρυθμίζει τις προσωπικές, αλλά και τις συλλογικές συμπεριφορές.


Μετρημένες οι κινήσεις, μετρημένος ο λόγος, τίθενται ενσυνείδητα στην υπηρεσία της εξουσίας της αισθητικής του ιστορικού χωροχρόνου. Στις φτωχογειτονιές της Αθήνας και στα πέριξ. Ακόμη και ο θάνατος και ο πόνος κι ο σπαραγμός, κι αυτός βουβός, σαν βγαλμένος από την αρχαία τραγωδία, μαζί με τις μαυροφορούσες σε σχηματισμό χορικού. Και τα πορτρέτα των ηθοποιών, ο τρόπος ερμηνείας τους, το στήσιμό τους δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει το παραμικρό από όποιον «ξένο» συνάδελφό τους της εποχής. Μάλλον οι σημερινές κινηματογραφικές «περσόνες» έχουν να ζηλέψουν από αυτούς.

Μια ένδοξη σελίδα στην πάλη αυτού του λαού, που σήμερα αξιώνει επίμονα να ξανακουστεί η φωνή και το μήνυμά της. Μια ένδοξη σελίδα του ελληνικού κινηματογράφου που αντέχει - σε μεγάλο βαθμό - στο χρόνο...

Παίζουν: Μάνος Κατράκης, Κώστας Καζάκος, Γιάννης Φέρτης, Αλεξάνδρα Λαδικού, Ξένια Καλογεροπούλου, Σταύρος Τορνές, Κώστας Μπάκας, Κούλα Αγαγιώτου, κ.ά.

Παραγωγή: Ελλάδα (1965).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση τιμής στον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ(2006-11-24 00:00:00.0)
Απαξιώνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα(2005-10-14 00:00:00.0)
Σαν επίλογος(2003-08-09 00:00:00.0)
Σήμερα οι εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης(2001-07-21 00:00:00.0)
«Δημοκρατία» προς πώληση...(2000-10-08 00:00:00.0)
Ηταν μια διμοιρία αντάρτες(1996-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ