Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011
Διόγκωση 24,6% στο «έλλειμμα»!

Στο 14,6% η αύξηση των τόκων που πληρώθηκαν προς τους τραπεζίτες

Η μεγάλη αύξηση (14,6%) των τόκων που πληρώνει η κυβέρνηση στους πιστωτές - άρπαγες των τραπεζών, καθώς και η υστέρηση των κρατικών εσόδων, που συνδέεται με την ένταση της οικονομικής κρίσης, φαίνεται να είναι οι κύριοι λόγοι για τις τρανταχτές ...«αστοχίες» και «αποκλίσεις», που καταγράφονται στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. Ενας προϋπολογισμός που, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών, εκτελείται με αποκλίσεις σε όλα σχεδόν τα μεγέθη του, εξέλιξη που το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας σκοπεύει να αξιοποιήσει για τη λήψη και πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων.

Τα κρατικά ελλείμματα εμφανίζουν μεγάλη αύξηση. Παρά τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στους αντιλαϊκούς φόρους, η μάζα των φόρων που μπαίνει στα κρατικά ταμεία διαμορφώνεται σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα. Σε κατάφωρη αντίθεση με τη συρρίκνωση μισθών, συντάξεων, με τη διάλυση των δομών Πρόνοιας, οι κρατικές δαπάνες σηκώνουν κεφάλι και πηγαίνουν στην «εξυπηρέτηση» του κρατικού χρέους, στα θησαυροφυλάκια των μεγαλοπιστωτών. Μαζί με τα ελλείμματα και με τη συνδρομή και των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, σε νέα αστρονομικά ύψη διαμορφώνεται και το κρατικό χρέος.

Παρά και τα εμφανή «μαγειρέματα», προκειμένου να βρεθούν πιο κοντά στους ετήσιους στόχους, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 7μηνο Γενάρη - Ιούλη του 2011 καταγράφει αύξηση που φτάνει στο 24,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2010! Είναι απόλυτα φανερό ότι τα ελλείμματα και το χρέος ήταν το πρόσχημα, το προπέτασμα καπνού για τη σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση. Με αυτά τα δεδομένα οι αποκλίσεις που θα εμφανίζουν μέχρι το τέλος του έτους διαμορφώνονται σε αρκετά δισ. ευρώ - εκτιμώνται σε περίπου 5 δισ. ευρώ - τα οποία και «μεταφράζουν» σε νέα «πακέτα» με παραπέρα αυξήσεις φόρων και καρατόμηση των δαπανών που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - 7μηνο 2011 - από το υπουργείο Οικονομικών:

  • Ελλειμμα κρατικού προϋπολογισμού: Εκτοξεύτηκε στα 15,5 δισ. ευρώ (από 12,5 δισ. ευρώ για το 2010), διογκώθηκε δηλαδή σε ποσοστό 24,6% ή 3 δισ. ευρώ! Να σημειωθεί ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου έφταναν στο εξάμηνο του 2011 στα 6,6 δισ. ευρώ, ποσό που δεν έχει περάσει στο εμφανιζόμενο έλλειμμα. Ετσι, το τελικό αποτέλεσμα εμφανίζεται συμπιεσμένο.
  • Καθαρά έσοδα: Υποχώρησαν στα 26,8 δισ. ευρώ (από 28,7 δισ. ευρώ) και σε ποσοστό 6,4%. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει να ελπίζει στα νέα αντιλαϊκά χαράτσια, όπως από την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου, τις «έκτακτες» εισφορές, τον αυξημένο ΦΠΑ, το πετρέλαιο θέρμανσης κ.ά., που κλιμακώνουν από το β' εξάμηνο του 2011.
  • Δαπάνες: Διαμορφώνονται στα 40,9 δισ. ευρώ (από 38,2 δισ. ευρώ) με αύξηση 7,1%. Το ποσά που πήγαν για τόκους κρατικών δανείων φτάνουν στα 10,2 δισ. ευρώ (από 8,9 δισ. ευρώ) σημειώνοντας αύξηση 14,6%. Οι πρωτογενείς δαπάνες εμφανίζονται στα 30,1 δισ. ευρώ (από 28,8 δισ. ευρώ) με αύξηση 4,7%.
  • Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Οι περικοπές δαπανών φτάνουν στα 2,6 δισ. ευρώ και σε ποσοστό 37,6%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ