Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
SUPER LEAGUE - ΚΛΗΡΩΣΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
Στη λογική της εμπορευματοποίησης

Πιστή και προσηλωμένη στις αρχές και τη φιλοσοφία της (τα καλά και συμφέροντα) η Super League πραγματοποίησε χτες την κλήρωση/ορισμό του νέου πρωταθλήματος. Από το «μικρότερο» ως το «μεγαλύτερο» στοιχείο - όπως είναι αναμενόμενο - όλα ήταν προσανατολισμένα στο μοναδικό ζητούμενο. Τη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του (κατ' αυτούς) προϊόντος.

Στις τοποθετήσεις τους τα στελέχη της διοργανώτριας, για τους τύπους αναφέρθηκαν γενικά και αόριστα σε δύσκολες συνθήκες και συμπόρευση για ουσιαστική σε βάθος κάθαρση... Συγκεκριμένοι έγιναν μόνο προς υπεράσπιση των «δικαίων» τους.

Ο πρόεδρος της Super League, Β. Μαρινάκης, μίλησε για «έντονη επίθεση που δέχεται το επαγγελματικό ποδόσφαιρο». Και ουσιαστικά έψεξε κυβέρνηση και αρχές αναφερόμενος σε «κραυγές, υποκρισίες, μεγαλοστομίες και βεβιασμένες ενέργειες. Κάτω από το βάρος του να βρούμε γρήγορα κάποια θύματα στο βωμό των εύκολων εντυπώσεων»...

Υποστήριξε ακόμα πως «ειδικά σήμερα, σε μία περίοδο έντονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, το ποδόσφαιρο μπορεί και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία εξόδου από την κρίση και την οικοδόμηση μίας νέας δημιουργικής πραγματικότητας για τη χώρα μας». Για ποιους και πώς;

Δεν το είπε άμεσα αλλά έμμεσα. «Η επίτευξη της συνολικής κεντρικής διαχείρισης μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη βάση ενός καλύτερου και ανταγωνιστικότερου πρωταθλήματος». Δηλαδή αυτό που μετράει, είναι... να βρούμε τρόπους να μεγαλώσουμε την εμπορευματοποίηση και την κερδοφορία μας.

Τι σχέση έχει αυτό με την κοινωνική κρίση; Το θέαμα και η έντεχνη εκμετάλλευσή του μπορούν να βοηθήσουν ώστε ο κόσμος να «ξεχνιέται». «Ας κοιτάξουν, όποιοι έχουν αμφιβολίες, το ρόλο που έπαιξε το ποδόσφαιρο στην ανοικοδόμηση της Αργεντινής μετά τη μεγάλη κρίση που πέρασε η χώρα αυτή»...

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής στη Λίγκα, Πατρίκ Κομνηνός, μίλησε - μεταξύ άλλων - επίσης για ανταγωνιστικότητα κλπ και θύμισε (κυρίως στην πολιτεία) τη συμβολή του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου στο ΑΕΠ.

Στα αμιγώς διαδικαστικά, προβλέφθηκε δικλείδα ώστε τα ντέρμπι, όπως από πέρυσι είχε προαναγγείλει, «στο πλαίσιο ενός πιο ανταγωνιστικού πρωταθλήματος να μην είναι τόσο νωρίς, να έχουν μια λογική διασπορά ή έστω ένα ισορροπημένο μοίρασμα των σημαντικών αγώνων»...

Κλειδάριθμους λοιπόν πήραν ΑΕΚ/Παναθηναϊκός (κοινή έδρα) και οι συντοπίτες ΠΑΟΚ/Αρης, Εργοτέλης/ΟΦΗ (για λόγους ασφαλείας). Αλλά και ο Ολυμπιακός. Ωστε, όπως και έγινε, στις αρχές του πρωταθλήματος να μην υπάρξουν ντέρμπι με ομάδες του λεγόμενου πρώτου γκρουπ δυναμικότητας. Η έτερη «ομορφιά» αφορούσε τις 2 θέσεις της 16άδας. Ο τελεσίδικος ή μη υποβιβασμός Ολυμπιακού Βόλου και Καβάλας και οι (στην πρώτη περίπτωση) αντικαταστάτες τους, εκκρεμοδικούν. Ετσι στην κληρωτίδα δεν μπήκαν ονόματα αλλά οι... ΠΑΕ Α και Β.

Με την εκκρεμοδικία σχετίζεται και η - αναγκαστική - αναβολή (για την Τετάρτη) εκλογής νέου προέδρου. Η οποία μάλλον θα αναβληθεί ξανά, αφού η σχετική απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων θα εκδοθεί την Πέμπτη.

Θέμα δημιουργήθηκε και με την απαξίωση της ΕΠΟ. Η Λίγκα των επιχειρηματιών νιώθει - και ουσιαστικά είναι - υπέρτατη της (θεωρητικά και κατά τις διατάξεις) ανώτερης αρχής του ποδοσφαίρου. Φρόντισε λοιπόν να το... υπενθυμίσει (σ.σ. στέλνοντας μήνυμα σχετικό με τα τελευταία γεγονότα;) και στην πράξη. Οχι χαιρετισμό - όπως κάθε χρονιά - δεν ζητήθηκε να απευθύνει εκπρόσωπος της, αλλά ούτε καν ανακοινώθηκε πως παρευρίσκεται αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας.

Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των περισσοτέρων από τα μέλη της. Ο αναπληρωτής πρόεδρος, Γ. Οικονομίδης, μίλησε για απρέπεια, αναρωτήθηκε αν πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια ή απλά επίδειξη αλαζονίας και - μεταξύ άλλων - πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι δεν μας θέλουν, δεν μας εκτιμούν και δεν μας υπολογίζουν. Αν αυτοί δεν μας υπολογίζουν μια, εμείς δεν τους υπολογίζουμε δέκα» (σ.σ. η πράξη δείχνει το αντίθετο)... Γνωστοποιώντας ότι τη Δευτέρα θα στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στη Λίγκα και θα θέσει σχετικό θέμα στο πρώτο ΔΣ της ΕΠΟ.

Για την ιστορία, η πρώτη αγωνιστική (27/28-8) περιλαμβάνει τους αγώνες: Πανιώνιος - Εργοτέλης, ΠΑΟΚ - Ξάνθη, Κέρκυρα - Παναθηναϊκός, ΑΕΚ - Ομάδα Β, ΠΑΣ Γιάννινα - Αρης, Παναιτωλικός - Αστέρας Τρίπολης, ΟΦΗ - Ατρόμητος, Ολυμπιακός - Ομάδα Α. Τα ντέρμπι του πρώτου γύρου θα διεξαχθούν: (4η αγωνιστική) ΠΑΟΚ - ΑΕΚ, (5η) Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ, (6η) ΑΕΚ - Ολυμπιακός, (7η) Αρης - ΠΑΟΚ, (8η) ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός, ΑΕΚ - Αρης, (9η) Παναθηναϊκός - ΑΕΚ, Αρης - Ολυμπιακός, (10η) Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, (12η) Αρης - Παναθηναϊκός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ