Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο της έντασης

Από τις δυναμικές φοιτητικές διαδηλώσεις
Από τις δυναμικές φοιτητικές διαδηλώσεις
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Φοιτητές αλλά και πανεπιστημιακοί κατέθεσαν χτες αγωγή κατά του υπουργού Εσωτερικών Ροντρίγκο Χινσπέτερ για σφοδρές παραβιάσεις του συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, για την καταστολή και τις παράνομες συλλήψεις, δήλωσε χτες η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών της Χιλής - (CONFECH), Καμίλα Βαγιέχος.

Την αγωγή κατέθεσαν χτες το πρωί σε δικαστήριο της πρωτεύουσας της Χιλής Σαντιάγο η Βαγιέχος από κοινού με εκπροσώπους της Ενωσης Καθηγητών Πανεπιστημίων, μελών του Συλλόγου των Συγγενών των Εξαφανισθέντων και Συλληφθέντων της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ και του νομικού Ούγο Γκουτιέρες.

Εξάλλου, οι φοιτητές αλλά και σύσσωμη η Πανεπιστημιακή κοινότητα έχουν δηλώσει ότι πρόκειται να συνεχίσουν τον αγώνα για μια πραγματικά Δημόσια Παιδεία. Φοιτητές και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι σχεδόν τρεις μήνες τώρα αγωνίζονται, ζητούν να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση για τη δημόσια και την ανώτατη Παιδεία και να μεταρρυθμιστεί η νομοθεσία για τη Δημόσια Παιδεία που χρονολογείται από την εποχή του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, είχαν ανακοινώσει ότι επρόκειτο να πραγματοποιήσουν δύο διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση, που ήδη έχει καταθέσει σχέδιο υποτιθέμενης συνταγματικής μεταρρύθμισης υπό την αιγίδα του υπουργού Παιδείας Φελίπε Μπούλνες, σχέδιο που ουσιαστικά έχει απορριφθεί από την Πανεπιστημιακή κοινότητα, τελικά όχι μόνο δε χορήγησε την άδεια για την πραγματοποίηση των διαδηλώσεων, αλλά κινητοποίησε και όλες τις δυνάμεις της τάξης, ώστε να αποτρέψουν τους φοιτητές να διαδηλώσουν. Αποτέλεσμα, δεκάδες τραυματίες και 874 συλλήψεις φοιτητών και καθηγητών σε όλη τη Χιλή, καθώς διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ